RUŽNO PAČE HOLIVUDA: Gubila je milione, zavodila muškarce i sreću pronašla TEK PRED SMRT

Iza fasade veselja, muzike i osmeha zapravo je skrivena istorija tuge i maltretiranja koje je uništilo život nekada perspektivne glumice.

Wikipedia

Glumicu i pevačicu Džudi Garland pamtićemo kao nezaboravnu Doroti Gejl iz klasika iz 1939, “Čarobnjak iz Oza”. Njena uloga i izvođenje su među kultnim u Holivudu, a film i lik vole sve generacije. Međutim, iza fasade veselja, muzike i osmeha zapravo je skrivena istorija tuge i maltretiranja koje je uništilo život nekada perspektivne glumice.

Dete bez detinjstva

via GIPHY

Sa samo 13 godina Garland je isprobala sreću na audiciji pred moćnim producentom Louis B. Majerom iz MGM-a.

Garland, pravog imena Frances Ethel Gam, očarala je svojim jakim, a svilenkastim glasom, ali Majer, kao i svi ostali, nisu bili zadovoljni izgledom ove pretpubertetlijke.

DIVA KOJA JE ZAVODILA I MUŠKARCE I ŽENE: Njene seksualne avanture ZGRAŽAVALE SU SVET i donosile joj milione

Wikipedia

Svoj prvi film je snimila 1936. godine, kad joj je bilo tek 14, piše Express.hr. Film se zvao “Pigskin Parade”. Tokom produkcije i promocije “Pigskin Parade” Majer i sve njegove kolege jasno i glasno su Garland govorili da je “debela, grbava i ružna”, da izgleda kao “prase sa kikicama”, kada se gleda kroz oko kamere.

Stavili su je na tako žestoku dijetu da jedva da je unosila nekoliko desetina kalorija dnevno. Devojčica je vrlo brzo navikla na rutinu gde se prvo izgladnjuje do ivice nesvesti, onda se prejede, pa povraća i sve to da bi udovoljila nerealističnim standardima producenata.

Najgore od svega jeste to što su se njenim izgledom i težinom bavili svi na setu. Komentarisali su kako ružno ili nedovoljno vitko mlada glumica izgleda. Nazivali su je, pred njom, “ružnim pačetom” industrije. Maltene su je zlostavljali.

Sve dok studio nije odlučio da je pusti da odraste, njeno telo su obuzdavali raznim pojasevima i steznicima. Tako je bilo i u filmu “Čarobnjak iz Oza” u kojem je kao šesnaestogodišnjakinja glumila devojčicu od jedanaest godina.

LEDENA BOGINJA HOLIVUDA: Bila je BASNOSLOVNO BOGATA, A OPSEDNUTA BEDOM! O njenim hirovima još uvek se priča

Stavili bi ispred nje hranu, ali ona je morala da pokaže suzdržanost i da ne uzme ni zalogaj. Prepisali su joj niz lekova kako bi joj se ubrzao metabolizam, i kako bi duže ostajala budna, a preživljavala je i pipkanja, udvaranja i seksualno maltretiranje koje je krenulo kad je imala samo 16.

Tako tvrdi Džerald Klark, autor njene biografije, a u svojim memoarima, na temu seksualnog zlostavljanja Garland je napisala “nemojte misliti da svi nisu pokušavali”. To je trajalo godinama sve dok mlada glumica nije rekla oštro zbogom MGM-u, što je Louisa Majera nateralo na suze jer je tvrdio da je “zaljubljen u ovu zvezdu”.

Brakovi, lekovi, depresija, samoubistvo…

via GIPHY

Sve su to ožiljci i traume koje su uticale i na njen privatni život. Udavala se pet puta, a od toga su četiri braka završila razvodom. Tokom prvog braka ostala je trudna, ali u strahu kako će to uticati na njenu karijeru, MGM i njena majka prisilili su je na pobačaj koji je ostavio teške emocionalne ožiljke.

Zahvat je obavio hirurg koji je bio na platnoj listi njenog filmskog studija, a publici je rečeno kako je operisala krajnike. Na snimanje se vratila samo četiri dana kasnije.

RAZVRAT I LJUBAVNO LUDILO HOLIVUDSKE BOGINJE: Muškarci su joj jeli iz ruke, a o njenom BLUDNOM ŽIVOTU se još priča

Kako je odrastala, tako su droga i različite vrste lekova postajali deo njene svakodnevnice, i to je bio početak njenog kraja. Uz to, prošla je nekoliko nervnih slomova zbog kojih je hospitalizovana, a nekoliko puta je pokušala i samoubistvo.

Najplaćenija glumica Holivuda bez dolara u džepu

via GIPHY

Njena ćerka ju je kasnije opisala kao “beskućnika bez dolara”. Lajza Mineli, njena najstarija kći, pomogla joj je s finansijama. S pravom, jer je Garland zarađivala oko 100 dolara po noći, pevajući nekoliko puta nedeljno u prljavim barovima iako je u jednom trenutku bila najplaćenija glumica Holivuda.

Imala je problema i sa poreskom službom koja je otkrila da njena majka nije plaćala porez.

DIVA KOJA JE VOLELA MUŠKARCE I DIJAMANTE: Udavala se osam puta, imala sedam muževa i ostala SKANDALOZNA ČAK I NAKON SMRTI

Njena prevremena smrt dogodila se kad se predozirala barbituratima – kroz godine provedene u industriji razvila je zavisnost. Autopsija tela Džudi Garland pokazala je da nije postojalo zapaljenje sluzokože želuca niti naslage lekova u želucu, što je ukazivalo na činjenicu da je Džudi godinama konzumirala lekove kao i da je smrt bila slučajna.[

Garland je proslavila svoj četrdeset sedmi rođendan samo dvanaest dana pre nego što je umrla.

Uprkos svom tragičnom kraju, Los Angeles Times zabeležio je da je tvrdila kako je srećna samo tri meseca pre smrti, jer se udala za petog muža.

“Konačno, konačno – volim i voljena sam”, rekla je zvezda.

Možda joj je brak bio kratkotrajan, ali je bar, ako joj je verovati, napokon pronašla ljubav. Umrla je sa 47 godina, a iza sebe je ostavila Lajzu Mineli (iz drugog braka), Lornu i Džozefa Lafta (iz trećeg braka).