Čak i u mračnom i izopačenom svetu serijskih ubica, pojedina imena stoje, po surovosti i poremećenosti, iznad ostalih i danas izazivajući jezu i mučninu. Iako je najveći broj njih "samo" prosečno inteligentan, neki od njih su zapravo bili pravi genijalci i zato - još opasniji.

 

Za serijske ubice smatraju se ljudi koji su u određenom periodu ubili najmanje troje ljudi, iako prema nekim parametrima u nekim državama se ta brojka spustila na dva ubistva. Prosečni koeficijent inteligencije serijskih ubica je 94,7 što spada u prosečan rezultat, ali mnogi od njih imaju daleko veći.

Ovo je lista najinteligentnijih serijskih ubica u istoriji:

Džon Kristi

Rođen u Jorkširu u Engleskoj 8. aprila 1899. godine, Džon Kristi je ubio osam žena (možda i više), tako što ih je davio ili terao da udišu otrovne gasove. Leševe je držao u svom stanu na Noting Hilu, a jedno je čak skrivao i ispod poda. Bio je dobar student, s koeficijentom inteligencije 128, što je iznad proseka. Od britanske vojske je čak dobio i stipendiju za školovanje.

Edmund Kemper

U Burbanku, u Kaliforniji, 18. decembra 1948. godine, rođen je Edmund Kemper III. S 15 godina je zatvoren jer je pištoljem ubio babu i dedu, ali je pušten kada je napunio 21 godinu. Dobio je nadimak “Co-Ed Killer” jer je ubio i masakrirao šest devojaka s koledža. U aprilu 1973. je ubio majku na spavanju i zadavio njenog najboljeg prijatelja.

Uprkos mentalnom poremećaju, Edmund je skoro genije s koeficijentom inteligencije od 136. Inteligenciju je iskoristio za izlazak iz mentalne ustanove prevarom, tako što je prevario lekara na testu za otpust iz ustanove, pamteći sve odgovore.

Ted Bandi

 

Rođen 24. novembra 1949. godine u Burlingtonu, u Vermontu, Ted Bunda je na prvi pogled bio zgodan i šarmantan, ali iza prijatnog fizičkog izgleda krio se hladnokrvni ubica.

Tokom četiri godine ’70-ih, Bandi je terorisao američku naciju. Na kraju, na teret mu se stavlja 30 sadističkih ubistava žena širom SAD, mada neki pričaju i o cifri od preko 100 žrtava.

Prilikom testiranja, koeficijent inteligencije mu je bio 136. Po obrazovanju je bio psiholog. Malo pre nego što je nad njih izvršena smrtna kazna, sebe je opisao kao “najhladnokrvnijeg ku***nog sina koga ste ikada videli”.

Da li ste čuli za Teda Bandija? On je bio NAJSTRAŠNIJI SERIJSKI UBICA koga su se čak i kriminalci plašili

 

Kristen Gilbert

Atraktivna i zgodna Kristen je rođena u Fol Riveru u Masačusetsu, 13. novembra 1967. Kada se zaposlila u medicinskom centru za veterane, prijavljeno je mnogo smrtnih slučajeva u njenim smenama. Utvrđeno je da je kriva za četiri smrtna slučaja (smatra se da ih je bilo i do 40), izazivajući srčane udare ubrizgavanjem epinefrina. U školi je bila odlična učenica i diplomirala je godinu i po pre ostalih.

Džorž Rasel Džunior

Poznat kao “Ubica s Istočne obale”, Džordž Rusel je rođen u aprilu 1958. Iako je bio šarmantan, kao tinejdžer je pokazivao simptome sociopatije i nasilnog ponašanja. Razvio je mržnju prema ženama, brutalno je ubio tri i morbidno ih eksponirao. Iako je napustio školu, bio je vrlo inteligentan i smatrali su ga nadarenim učenikom. Jedno je vreme je radio u policiji.

Endrju Kanana

 

Rođen 31. avgusta 1969. godine, u Nacionalnom gradu u Kaliforniji, Kananan je bio i na FBI poternici. Bio je upadljiv, gej žigolo koji je posećivao gej barove u potrazi za bogatim muškarcima u San Francisku. Njegovo ubijanje je počelo 1997. Ubio je pet ljudi, a među njima i poznatog modnog dizajnera Đanija Versaćea. Kananana su smatrali genijem, imao je koeficijent inteligencije 147, u školi je bio odličan učenik, imao je fotografsko pamćenje i govorio je sedam jezika.

Kerol Edvard Kol

Kol je rođen 9. maja 1938. u Sijuks Sitiju u Ajovi. Odrastao je uz problematičnu i agresivnu majku. Zbog mržnje prema majci, Kol je zadavio 13 žena (ubio skoro 35) koje su ga podsećale na nju. S 14 godina je testirao inteligenciju i koeficijent mu je bio 152, što je domen genija. U školi je bio loš, a uzrok tih loših rezultata bili su mentalni poremećaj i konzumiranje droga.

PRVI SERIJSKI UBICA U ISTORIJI: Čovek koji je napravio hotel kako bi u njemu nalazio žrtve

Šarlin Vilijams

 

Šarlin Adel Vilijams je rođena 10. oktorba 1956. godine, u Stoktonu u Kaliforniji. Iako je njen suprug zapravo ubijao, ona je učestvovala u otmicama i silovanjima devet žena i jednog muškarca, a neke od tih žena su zapravo bile trinaestogodišnje devojčice. Bila je neverovatno inteligentna žena, s koeficijentom 160. Imala je fotografsko pamćenje i bila je maestro na violini.

Rodni Alkala

 

Poznat kao “Ubica igre spajanja parova”, Rodni Džejms Alkala je rođen 23. avgusta 1943. godine u San Antoniju, u Teksasu. Od 1977. do 1979. godine, ubio je osam žena, ali se veruje da je broj njegovih žrtava čak sto. Nadimak je dobio tako što se pojavio 1978. godine u “Igri spajanja parova”, televizijskom šou, gde je i pobedio. Bio je genije s koeficijentom inteligencije 160, najbolji učenik svoje generacije, svirao je klavir, imao jako puno prijatelja i išao na akademiju likovnih umetnosti u Njujorku.

Ted Kacinski

Teodor Džon Kacinski je rođen 22. maja 1942. u Čikagu, a istorija pamti po nadimku ‘Unabomber’. On je slao bombe svojim žrtvama, za razliku od mnogih drugih serijskih ubica. Žrtve su mu uglavnom bili profesori, i u periodu od 20 godina je povredio 23 i ubio tri osobe. U petom razredu je radio test inteligencije i koeficijent mu je bio 167.

Bio je genije, preskočio je nekoliko razreda i bio u raznim školskim grupama, uključujući šah, biologiju, nemački jezik i matematiku. Sa 16 godina je dobio stipendiju Harvarda. Nakon diplomiranja, postao je doktor matematike na Univerzitetu u Mičigenu i radio je kao profesor na univerzitetu Berkli u Kaliforniji.loading...