SENZACIONALAN PRONALAZAK U NEMAČKOJ: Otkriće koje bi moglo da promeni ISTORIJU RATOVANJA

Mač
pixabay.com

Na desetine hiljada ljudskih kostiju iskopano je u dolini reke Toleze u Nemačkoj tokom poslednjih šest godina, a to otkriće ukazuje da je u bronzanom dobu došlo do velike bitke na tim prostorima, za koju istoričari nikad ranije nisu čuli.

 

Kosti više od 100 muškaraca, ostaci skeleta pet konja i razno oružje, svedočanstvo su o tome da se pre više od 3.000 godina na severu Evrope odigrala bitka o kojoj se ranije ništa nije znalo.

Dugo nismo verovali da je bilo rata u praistoriji Evrope – kaže arheolog Svend Hansen.

U to doba, stanovnici ovog dela Starog kontinenta bili su mahom poljoprivrednici i trgovci, koji su živeli na izolovanim imanjima bez bliskih komšija. Tako su arheolozi pretpostavljali da su jedini sukobi u to doba bile lokalne prirode.

Međutim, pronađene kosti su dokaz da se na desetine hiljada muškaraca borilo u bici pre oko 3.200 godina. Pritom, genetske analize pokazuju da su ostaci pripadali različitim populacijama.

U to doba ratovi su besneli širom sveta. U Grčkoj se raspala Mikenska civilizacija, Egipat se borio protiv “morskih ljudi” iz dalekih krajeva sveta, a na severu Evrope počela je gradnja prvih utvrđenja.

Arheolozi kažu da bi ovo mogao da bude prvi dokaz prekretnice u društvenom organizovanju i ratovanju u Evropi.