ŠEST PLANOVA ZA NAPAD NA AMERIKU: Detaljne mape planirane HITLEROVE INVAZIJE na SAD (FOTO)

Četiri meseca nakon što su Japanci bombardovali Perl Harbor, i tako podstakli ulazak SAD u 2. svetski rat, Hitler se činio nezaustavljivim.

Printscreen/LIFE

Nemačke snage na istočnom frontu napredovale su prema Moskvi, a Hitler je u tom trenutku rata bio siguran u svoju pobedu. Japan je zadirao u različita britanska, holandska i američka uporišta na Tihom okeanu, a američki brodovi morali su da se nose sa razarajućim napadima kamikaza.

U tim nesigurnim trenucima nije se činilo nemoguće da magazin LIFE objavi razne scenarije po kojima bi Nemačka i Japan mogli da napadnu i SAD. Bilo je tu raznih planova invazije američke obale, pa i mogućih napada na zapadnu obalu, i Kaliforniju.

PLAN 1: Detalji nemačko – japanske invazije s napadima na američku obalu

Printscreen/LIFE

PLAN 2: Japanska invazija zapadne obale kroz Perl Harbor i Kaliforniju

Printscreen/LIFE

PLAN 3: Napad japanske i nemačke flote, preko bombardovanja Panamskog kanala i sletanja u Ekvadoru

Printscreen/LIFE

PLAN 4: Četvrti plan kombinovao je pomorsku snagu sila Osovine u njihovom preuzimanju Atlantika, što bi moglo dovesti do eventualne invazije SAD-a putem reke Misisipi

Printscreen/LIFE

PLAN 5: Bila je tu mogućnost i napada kroz Norfolk

Printscreen/LIFE

PLAN 6: Šesti plan je bio napad putem Kanade kroz reku sv. Lorensa i Hadson Vali

Printscreen/LIFE

Nacistički dokumenti koji detaljno opisuju njihove planove za holokaust u Severnoj Americi izašli su na videlo, ali nije jasno u kojoj je meri Nemačka zapravo planirala invaziju na SAD, iako znamo da su eksperimentisali sa projektilima dugog dometa sa namerom napada.

Bez obzira koliko se zna ili ne zna o tome da li je Hitler planirao da se udruži sa Japancima i napasti SAD, sigurno je kako spomenuti scenario pokazuje stanje nervoze koje je zbog potencijalnog napada vladalo u zemlji.

Što se tiče Japanaca oni su na kraju sami krenuli u svoj poduhvat i navodno dve godine razviali ozbiljan projekat izrade hiljade laganih ali izdržljivih balona bombi koje su planirali da pošalju preko Tihog okeana 1945. godine. Uz pomoć užadi s kojom su na balone privezali eksploziv, plan im je bio da Severnu Ameriku zaspu vatrenim balonima, koji su trebali da izazovu masivne šumske požare.

9000 takvih Fu-Go balona lansirano je od decembra 1944. do aprila 1945. godine, ali je većina završila u okeanu. Samo nekoliko balona došlo je do cilja, a u tim napadima poginulo je petoro nedužne dece i jedna trudna žena u Oregonu. Ali kako je bilo reč o ne baš tako uspešnom planu, Japanci su odustali od tog plana i vratili se isprobanim taktikama.

Možda bi invazija SAD-a završila kao ti ‘vatreni’ baloni, ali sigurno je da karte i planovi pokazuju kako je moglo doći do jako zastrašujućeg napada.