ŠEST PREDSEDNIK SAD KOJI SU BILI OZBILJNO BOLESNI: Jedan je bio u kolicima, drugi POVRAĆAO U JAVNOSTI (VIDEO)

Nekoliko američkih predsednika, od konca Prvog svetskog rata, imalo je ozbiljnije zdravstvene probleme tokom mandata u Beloj kući.

Bela kuća
Wikipedia

Najteže je, kako se čini, bio bolestan Vudro Vilson, dok je zdravstveno stanje Džona Kenedija bilo dobro čuvana tajna, piše Rts.

Vilsonov moždani udar

Vudro Vilson
Wikipedia

Vudro Vilson preživeo snažan moždani udar 1919. godine, kada je promovisao formiranje Lige nacija i domete Versajskog mira. Moždani udar je ostavio ozbiljne posledice po Vilsonovo zdravlje, ali je ostao na mestu predsednika uprkos činjenici da nije mogao da valjano komunicira sa okolinom. Ostao je na funkciji do isteka mandata zahvaljujući supruzi, Idit koja je pune dve godine prenosila poruke članovima kabineta.

Ruzveltov polio

Wikipedia

Rizveltu je dijagnostifikovan polio. Američki lekari su 1921. godine otkrili da ima ovu bolest. Tada je imao 39 godina, ali je uprkos činjenici da je teško mogao samostalno da se uspravi ili hoda, uspeo da ostane na čelu Bele kuće 12 godina. Tokom predsednikovanja, nikada nisu u potpunosti objavljivani detalji o njegovoj bolesti. Kada je bio sam, koristio je invalidska kolica, ali je izbegavao da upotrebljava pomagala kada se pojavljivao u javnosti.

Ajzenhauerove bolesti

Wikipedia

Tri ozbiljne zdravstvene krize obeležile su Ajzenhauerove godine u Vašingtonu. Nekoliko sedmica proveo je u bolnici posle srčanog udara 1955. godine. a godinu dana kasnije operisan je zbog Kronove bolesti. Na koncu, krajem 1957. godine preživeo je blaži moždani udar, zbog kojeg neko vreme nije mogao da govori. U potpunosti se zdravstveno oporavio i drugi mandat je pregurao bez ozbiljnijih problema.

Tajne Džona Ficdžeralda Kenedija

Džon Kenedi
Wikipedia

Gro pojedinosti o zdravstvenom stanju Džona Kenedija sakrivano je od očiju javnosti tokom njegovog boravka u Beloj kući. Posle pogibije u Dalasu 1963. godine, u Americi je pokrenuta rasprava da li su lekovi koje je upotrebljavao uticali na donošenje političkih odluka. Ta rasprava u izvesnoj meri traje i danas.

Pre dvadesetak godina, objavljeno je da je Kenedi patio od degenerativne bolesti kostiju, kao i da je upotrebljavao snažne lekove protiv bolova u leđima. Tokom dve i po godine, koliko je proveo na mestu predsednika SAD, u bolnici je boravio devet puta. Ta informacija se, u to vreme, smatrala tajnom.

Pokušaj ubistva Ronalda Regana

Regan i Gorbačov
Wikipedia

Izbor nekadašnjeg glumca na mesto predsednika SAD pokrenuo je, svojevremeno, niz rasprava o tome da li je uopšte sposoban da obavlja funkciju šefa Bele kuće. Izabran je kada je imao 69 godina, što ga je učinilo najstarijim predsednikom koji je preuzeo dužnost. Punih osam dana na mestu šefa Bele kuće bio je njegov zamenik, stariji Džordž Buš, pošto je Regan bio na operaciji.

Bio je ranjen u martu 1981. godine, kada je na njega pucao Džon Hikni. Regan je navodno bio u veoma teškom stanju kada je prebačen u bolnicu, pošto mu je metak nakon što je prošao kroz levu podlakticu, polomio rebro i oštetio pluća. Tokom Reganovog boravka u bolnici, predsednička ovlaštenja nisu prebačena na starijeg Buša.

Buš povraćao u Japanu

Stariji Džordž Buš ozbiljno je zabrinuo naciju kada je 1992. godine nakratko izgubio svest i počeo da povraća tokom posete Japanu. Bela kuća je, kasnije, u više navrata ubeđivala javnost da je predsednik imao stomačni virus, te da nije imao nikakve druge poteškoće.