SILVANA, BOGINJA KAFANSKE MUZIKE: Pevala je kao anđeo, tragično nastradala i u zvezde lansirala slavnog SRPSKOG PEVAČA

Na današnji dan 1976. godine u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd-Niš, kod mesta Kolari, poginula je Silvana Armenulić. Bio je to tragičan kraj blistave karijere jedne od najpoznatijih pevačica narodne muzike na ovim prostorima.

Silvana Armenulić
Printscreen

Silvana (Zilha) Armenulić, devojačko Barjaktarević, rođena je 18. maja 1939. godine u Doboju. Bila je treće od desetoro dece poslastičara Mehmeda Barjaktarevića. Sa šesnaset godina otišla je kod tetke u Sarajevo i počela da peva po kafanama.

Umetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano, čiji je film “Gorak pirinač” posebno volela.

Kao već zvezda u usponu, Silvana je jednog dana u Leskovcu, na klupi u parku, upoznala mladića, bez dinara u džepu, koji je želeo da postane pevač. Iz neznanog razloga, dopao joj se taj tihi, promrzli mladić koji joj je ispričao da nema novca da se vrati kući, a ni gde da spava.

Možda zato što je i sama znala koliko je teško uspinjanje uz lestvice slave, Silvana je zamolila upravnika hotela u kojem je pevala da nladiću da bilo kakav posao i smeštaj. Uspela je verovatno zahvaljujući svom šarmu i nije mnogo prošlo, a Silvana i tihi mladić su postali veliki prijatelji.

Bio je to Toma Zdravković kojem je baš ovaj posao bio odskočna daska koja ga je lansirala u svet zvezda.

Kako bi se zahvalio Silvani bez koje njegova karijera verovatno ne bi ni postojala, Toma joj je napisao pesmu “Šta će mi život bez tebe dragi” koja je postala jedan od njenih najvećih hitova.