Simbolika stara vekovima: Da li znate ŠTA PREDSTAVLJAJU zastave ovih država?

Zastave
Pixabay.com

Ako niste „zagriženi“ veksilolog, verovatno ne znate šta znače motivi na pojedinim svetskim zastavama ni kako su nastali.

 

Boje zastava kao i simboli na njima obično nose skriveno značenje. Predstavljamo vam neke svetske zastave sa interesantnom simbolikom.

Nemačka

 

Nemci su želeli da promene zastavu i imidž nakon završetka Drugog svetskog rata, do kog su imali crveno, belo, crnu zastavu koja je ukazivala na prusko nasleđe i nemačku vojnu tradiciju i dominaciju, piše portal News.com.au.

Tako je 1949. usvojena crveno – zlatno – crna zastava koja simboliše Vajmarsku Republiku.

Južnoafrička Republika

 

Kada je Južnoafrička Republika postala demokratska zemlja 1994. želela je da njeno novo uređenje bude vidljivo i na glavnim obeležjima.

Tako je odabrana zastava koja ukazuje na holandsko (narandžasto/crveno) i britansko (plavo-crveno) nasleđe i boje Afričkog nacionalnog kongresa (crna, zelena i žuta), dakle, na jedinstvo svih naroda i kultura ove zemlje.

Brazil

 

Ova južnoamerička zemlja ima 26 zvezdica koje simbolišu njene države i federalne distrikte. Međutim, umesto da budu poredane u redove, raspoređene su onako kako je jedna grupa zvezda bila pozicionirana 15. novembra 1889. nad Rijom.

Grenada

 

Crvena boja na zastavi Grenade simboliše snagu, zlatna mudrost, sedam zvezdica njene parohije, a zelena raskošnu vegetaciju.

Međutim, najzanimljivije je poreklo simbola na levoj strani. On predstavlja muskatni oraščić, ali i reputaciju Grenade kao “ostrva začina”.

Kina

 

Crvena boja na svim zastavama simboliše snagu i moć, ali se ta boja povezuje i s komunizmom i duhom revolucije, koja se u ovoj zemlji dogodila 1949.

Ipak, manje očigledno je to šta predstavlja pet žutih zvezdica. Najveća predstavlja jedinstvo pod Komunističkom partijom, dok četiri manje simbolišu tradicionalne klase – radničku, seljačku, urbanu-buržoaziju i nacionalnu buržoaziju ili kapitaliste.

Indija

 

Indijska zastava usvojena je u julu 1947. nakon sticanja nezavisnosti od britanske vladavine. U središtu ove zastave je tamno plavi krug “ašoka čakra”, odnosno “točak zakona”. Ovaj simbol predstavlja 24 sata u toku dana, ali ukazuje i na hinduističku tradiciju ove zemlje.

Narandžasta predstavlja hrabrost, ali i hinduse, budiste i đainiste, bela čistotu, a zelena veru i plodnost, kao i muslimansko stanovništvo Indije.

Bocvana

 

Zastava Bocvane je svetlo plava sa belim prugama i crnim središtem. Crna i bela simbolišu harmoniju ali ukazuju i na nacionalni simbol – zebru, dok plava zavisnost ove zemlje od vode.

Austrija

 

Austrijska zastava usvojena je 1084. i ima doslovno krvavu istoriju. Prema predanju, njen izgled inspirisan je legendi o vojvodi Leopoldu V od Austrije tokom Opsade Akre. On je u bici teško povređen i njegova bela odora je do pojasa bila potpuno natopljena krvlju, ali kada se bitka završila i vojvoda skinuo opasač, donja polovina odore i dalje je bila bela kao sneg.

Austrijanci danas povezuju boje svoje zastave sa mirom umesto sa ratom.

Severna Koreja

 

Pored klasičnih obeležja komunizma (crvene boje i zvezde), bela na ovoj zastavi označava čistotu, a plava mir.

Zanimljivo je da Severna Koreja ima i najveći jarbol za zastave na svetu dugačak čak 160 metara.