Skandalozni život MANEKENKE koju su političari obožavali! Imala je samo 19 kada je zbog nje PALA VLADA ENGLESKE

Kristin Keler
Printscreen

Pre desetak dana, u 75. godini života, u svojoj kući u Londonu, preminula je Kristin Keler, bivša manekenka čije su ljubavne veze šezdesetih, u vreme Hladnog rata s jednim britanskim ministrom i ruskim diplomatom dovele do pada tadašnje konzervativne vlade

 

Vest o njenoj smrti objavio je njen sin, a britanska javnost odmah se prisetila slavnog modela koja je bila ključna osoba u jednom od najozloglašenijih političkih skandala u istoriji Velike Britanije.

– Moja majka je neke bitke dobila, a neke je izgubila. Zaslužila je svoje mesto u istoriji, ali uz jako visoku cenu – objavio je njen sin.

Starleta koja je srušila britansku vladu

 

Keler je 1961. imala 19 godina i u to je vreme nastupala u kabare klubovima u Londonu. Važila je za neku vrstu starlete i manekenke, mada se pričalo i da je bila elitna prostitutka. Tada ju je neko upoznao sa Džonom Profumom, ministrom odbrane u vladi premijera Harolda Mekmilana i političku zvezdu u usponu.

Devetnaestogodišnja Kristin je otpočela vezu sa Džonom koji je bio u srednjim četrdesetim i uveliko oženjen. Ništa to ne bi bilo preterano skandalozno da se nije saznalo kako je Keler istovremeno imala aferu i s ruskim atašeom u sovjetskoj ambasadi u Londonu, Jevgenijem Ivanovim.

Kako je Džon Profumo tada bio prvi čovek Velike Britanije zadužen za ratna pitanja, njegova afera sa ženom koja istovremeno održava seksualne odnose s visokopozicioniranim članom Sovjetskog stablišmenta, na vrhuncu Hladnog rata, bila je ravna izdaji nacionalnih interesa Britanije.

Veza između Profuma i Kelerove je dospela u javnost 1963. nakon što je policija istraživala jedan incident u kojem je učestvovala. Kako je objavio Njujork Tajms, njen u međuvremenu bivši ljubavnik Ivanov, je prema njenoj zgradi ispalio nekoliko hitaca iz pištolja. Policijska istraga je tako s vremenom došla i do podatka da je Kelerova u vezi s Profumom.

Afera je ubrzo dospela je na naslovnice svih britanskih, a potom i svetskih medija, a po Profuma je najgore bilo to što je pokušao “da se vadi”, pobijajući tračeve da je u vezi sa Kristin i uveravajući parlament da je priča izmišljena.

Dok je priča o skandalu punila novinske naslove nastala je kultna fotografija Kristine Keler. Snimio ju je Luis Morli, a na njoj Keler izgleda kao da je potpuno gola dok sedi na stolici i zapravo je postala fotografija koja najbolje opisuje celi skandal.

Ali, kako su tračevi nastavili da se šire, a naročito kada je procurelo da postoji mogućnost da su neke državne tajne Kristin mogle doći do Rusa, Profumo je aferu priznao svojoj supruzi, a potom i premijeru. Iste je godine podneo je ostavku.

Kako nije bio u stanju da zaustavi štetu koja je nastala zbog skandala, mesec dana kasnije ostavku je podneo i premijer Mekmilan i vlada Velike Britanije je pala. Usledili su novi parlamentarni izbori 1964. godine i dolazak laburista na vlast.

Život nakon skandala

 

Osramoćeni Profumo se nakon afere vratio supruzi, bivšoj glumici Valeri Hobson, i skoro nikada više se nije pojavljivao u javnosti. Iz senke se bavio dobrotvornim radom i stigao i da bude nagrađen za filantropski rad od strane britanske krune.

Kristin je optužena za izdaju i ometanje pravde zbog lažnih iskaza o vezama u aferi Profumo. Zbog toga je dobila šest meseci zatvora ali se, na duge staze, i ona “snašla”.

Kasnije je objavila nekoliko knjiga uključujući i memoare o ovom slučaju koji su dobili i novo izdanje 2012. godine nakon smrti Džona Profuma.

Nastavila je da živi u Velikoj Britaniji pod prezimenom Sloun. Dva puta se udavala i oba su braka završila razvodom. Imala je dvoje dece.

– Iako je imala težak život, umrla je spokojna i okružena porodicom. Znam koliko joj je naškodila afera Profumo – rekao je nakon njene smrti njen sin Plat.