Notni zapis, sa dva završena menueta za orkestar komponovana 1772. u Salcburgu i na kojima je Mocart napisao “gotovo”, bio je procenjen izmedju 150.000 i 200.000 evra.

“To je jedinstveni primerak partiture. Mocart je uvek pisao prve verzije, za razliku od Betovena koji bi im se neprestano vraćao”, rekao je Sajmon Megvajer, specijalista za muzičke rukopise aukcijske kuće Sotbi.

Rukopis, koji nikada nije objavljen, ima nekoliko ispravki i manjih izmena, od kojih su jedna ili dve delo Mocartovog oca Leopolda.

Sačuvala ga je kompozitorova sestra Marija Ana, a na kraju je završio u ogromnoj kolekciji Štefana Cvajga. Prema Sajmonu Megvajeru, Cvajg je bio poznat kao “veliki kolekcionar notnih zapisa, posebno Mocartovih”.

Taj zapis, jedini od “Šest menueta K.164” i dalje u privatnim rukama, izašao je na aukciju u okviru juče započete prodaje biblioteke poznatog švajcarskog bibliofila Žan-Fransoa Šaponijea.

Mocart je svoja prva dela komponovao kao dete uz pomoć oca.

Aukcijska kuća Sotbi navodi da je partitura podsećanje na Mocartovu ljubav prema plesu.

“Konstanca Mocart (kompozitorova supruga) je govorila (…) da ‘koliki god genije Mocart bio, bio je strastveni plesač i često govorio da mu je srce u toj umetnosti, a ne u muzici'”, naveo je Sotbi.

Rivalska aukcijska kuća Kristi će 27. i 28. novembra ponuditi portret 13-ogodišnjeg Mocarta, jednu od retkih slika naslikanih za njegovog života. Ta slika se nalazi u privatnoj kolekciji, a procene vrednosti se kreću izmedju 800.000 i 1,2 miliona evra.