“SLAVA VELIKOM VOJVODI!” EKSKLUZIVNO – Pogledajte kako je izgledala UMRLICA ZA STEPU STEPANOVIĆA (FOTO)

Stepa Stepanović
Wikipedia

"Ratnici njegove nepobedive armije, bolno potreseni ovim velikim gubitkom za naciju i vojsku, duboko se klanjaju seni VELIKOG VOJVODE".

 

Stepa Stepanović je zbog zasluga za prvu savezničku pobedu u Velikom ratu – Cersku bitku, postao tek drugi čovek koji je u Srbiji dobio čin vojvode. Zaslužan je i za brz proboj solunskog fronta i izbacivanje Bugarske iz rata.

I kako to obično biva, bila je reč o izuzetno skromnom čoveku koji nije mnogo mario ni za pohvale ni za odlikovanja i koji je, u mirnodopskom periodu, mnogo više voleo svoj dom u Čačku nego dvorske balove i prijeme.

POSLEDNJI POKLON ZA VOJVODU: Kada je odlazio u panziju Stepa Stepanović je NA DAR TRAŽIO SAMO OVO i tako SPASAO JOŠ JEDAN ŽIVOT

 

Zato i ne čudi koliko je voljen i poštovan bio u narodu. Kada je preminuo 27. aprila 1929. godine bila je to vest koja je duboko pogodila hiljade ljudi o čemu svedoči i ova umrlica koju vam portal Dnevno.rs ekskluzivno prikazuje:

 

Foto: Dnevno.rs/Rodna kuća Stepe Stepanovića

Na njoj piše:

Veliki vojnik, pobednik sa Jedrena, Cera i Dobrog Polja, počasni član Udruženja rezervnih oficija i ratnika

VOJVODA STEPA STEPANOVIĆ

preminuo je i biće sahranjen u Čačku.

Ratnici njegove nepobedive armije, bolno potreseni ovim velikim gubitkom za naciju i vojsku, duboko se klanjaju seni VELIKOG VOJVODE.

Njegove zasluge za Otadžbinu i Naciju, njegova ljubav i staranje za vojnike – kao kult njegove ličnosti, biće najdraža uspomena u sećanju svih ratnika i rezervnih oficira.

SLAVA VOJVODI STEPI STEPANOVIĆU! SLAVA MU!

U Beogradu,

28. aprila 1929. godine

Središna uprava Udruženja rezervnih oficira i ratnika

Sahrana je održana 29. aprila 1929. u Čačku u kom je vojvoda provodio svoje penzionerske dane, a njoj je prisustvovao i kralj Aleksandar I Karađorđević. To je ujedno bio najveći javni skup u Čač­ku ikada. 

 

Kralj Aleksandar voleo je Srbiju, ali U OVAJ GRAD NIKADA NIJE ŽELEO DA DOLAZI i to iz samo jednog RAZLOGA