SLAVIMO DETINJCE! Roditelji, danas je jedini dan u godini kada se deca neće naljutiti AKO IH VEŽETE

Božić
Wikipedia

Iako nekome sa strane običaj vezivanja dece kaišem, gajtanom ili običnim kanapom može delovati čudno ili čak varvarski, reč je o predivnom narodnom verovanju i radosnom prazniku koji samo može da zbliži članove porodice.

 

Danas su Detinjci, narodni praznik koji uvek pada u treću nedelju pred Božić. Ovog jutra, još dok deca spavaju roditelji bi trebalo da im vežu noge kaišem, gajtanom ili običnim kanapom.

Iako nekome sa strane običaj vezivanja dece kaišem, gajtanom ili običnim kanapom može delovati čudno ili čak varvarski, reč je o predivnom narodnom verovanju i radosnom prazniku koji samo može da zbliži članove porodice.

 

Nakon vezivanja, deca treba da poklone roditeljima neku sitnicu koju su još ranije pripremila. Ne mora da bude reč o velikom poklonu. Čin “otkupljivanja slobode” je simboličan, pa mogu da posluže i bombone, orasi ili čokoladice.

Kada prime poklone roditelji odvezuju decu, pa svi zajedno mogu da se počaste, a deca dobijaju i dodatne darove.

Ali nije reč o poklonima! Ovome ide u prilog i činjenica da se “vezuju” čak i bebe u kolevkama, a i već odrasla deca pod uslovom da nisu udata ili oženjena. Vezivanje ima višestruku simboliku.

 
Ono predstavlja čvrste porodične veze – slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Takođe, reč je o prastarom ritualu kojim se pokazuje demonima da je u toj kući sve na svom mestu – “vezano”, i da nečastivi nemaju tu šta da traže.

Dakle, ne opterećujte se poklonima! Poenta je u ljubavi i prisnosti koju na ovaj praznik treba da podele svi članovi porodice.

Radujte se sa svojom decom! Srećni Detinjci!