SLAVIMO MALU GOSPOJINU! Lepo vreme najavljuje SAMO DOBRO, a sreću danas donosi ako se OVAKO OBUČETE

Srpska pravoslavna crkva i vernici širom zemlje danas obeležavaju praznik Rođenje presvete Bogorodice koji se još naziva i Mala Gospojina. Reč je o tradiciji toliko staroj da se sa sigurnošću i ne zna od kada se ovaj dan praznuje kao sveti.

Mala Gospojina
Wikipedia

Zvaničan naziv ovog praznika je Rođenje presvete Bogorodice, ali je u narodu mnogo poznatiji kao Mala Gospojina. Danas se završava period Međudnevice – vremena između dva velika praznika posvećena devici Mariji – Velike i Male Gospojine.

Ako verujete u stare narodne običaje onda ste do danas već nabrali mnogo lekovitog bilja i cveća koje će vam trajati preko zime. Smatra se da se od danas više ne ide u šume, jer napolje izlaze zveri i priroda se sprema za zimu.

U poljoprivredi, Mala Gospojina označavala vreme kada se počinje sa oranjem i setvom ozimih useva. Zato i ne čudi što se u mnogim krajevima na današnji dan zadržao običaj proricanja vremena – veruje se da kada je na Malu Gospojinu vedro da će jesen biti vedra, a i da zima neće biti mnogo jaka.

Čak iako ne živite u poljoprivrednim krajevima Srbije, Mala Gospojina može da za vas bude veseo praznik. Naime, jesenje svadbe u Srbiji su od drevnih vremena počinjale upravo od današnjeg dana, tako da uskoro možete da očekujete odlazak u svatove.

Od davnina se u ovom periodu po celoj Srbiji održavaju vašari i narodni sabori. Veruje se da je ovo vreme za susrete i obnovu prijateljstva kako bi svi u miru i blagostanju ušli u zimu.

Mala Gospojina je velika slava u Srbiji. Čak iako ne slavite i ne idete u goste, veruje se da na današnji dan, u čast Bogorodice i veselja koje je njeno rođenje donelo, svi treba da budu lepo obučeni i doterani. Tako će do sledeće Gospojine njihovi domovi bili čisti i puni vedrine.