Danas su Materice, narodni praznik koji uvek pada u drugu nedelju pred Božić. Ovog jutra, deca bi trebalo da porane i majkama vežu noge kaišem, gajtanom ili običnim kanapom, na isti način, kao što su njih majke vezivale na Detinjce.

Kako bi se oslobodile, majke bi deci trebalo da “plate” tako što će im dati poklon koji su ranije pripremile. Ona deca, ali i ostali ukućani čestitaju praznik.

DA LI ZNATE TRADICIJU? Zašto se kiti BAŠ JELKA, a ne neko drugo drvo – RAZLOG je drevan, ali praktičan

Materice su najveći hrišćanski praznik majki i žena u Srbiji poznat još od davnina. Čin “otkupljivanja slobode” je simboličan i, iako današnje majke često kupuju velike i skupe poklone, zapravo mogu da posluže i obične bombone, orasi ili čokoladice.

Jer, nije reč o poklonima! Poenta je u ljubavi i prisnosti koju na ovaj praznik treba da podele svi članovi porodice.

Čin vezivanje simbolizuje čvrste veze koje postoje među ljudima, pa se nekada, osim majki, vezuju i žene u neposrednom okruženju – komšinice, tetke, bake… Reč je o prastarom običaju koji “demonima” treba da pokaže da je u toj sredini sve na svom mestu – “vezano”, i da nečastivi nemaju tu šta da traže. U domu u kome se danas vezuje, vlada ljubav, mir, prijateljstvo, sloga i vera.

Dakle majke, ne opterećujte se poklonima! Najlepši dar danas će biti poljubac i vreme koje ćete provesti sa decom.

Radujte se i uživajte sa svojom porodicom. Srećne materice!loading...