Da li je prepoznajete? Ova slatka devojčica postala je jedna od najkontroverznijih žena svih vremena (FOTO)

Bila je jedna od najlepših i najkontroverznijih žena 20. veka. Obožavana od miliona, ali privatno duboko nesrećna. Ipak, uspela je da postane glumica, pevačica, model, zabavljačica i najpoznatije ime Holivuda i šou biznisa.

Merilin Monro je rođena u sirotištu okružne bolnice u Los Anđelesu kao Norma Džin Mortenson. Imala je teško detinjstvo i tri braka iza sebe.

Prema njenom biografu Fredu Lorensu Gilisu, 23. februara 1956. promenila je ime u Merilin Monro. Uspela je da postane glumica, pevačica, model, zabavljačica i najpoznatije ime Holivuda i šou biznisa.

Ova fotografija nastala je pre nego što je svoju kosu ofarbala u plavo što je, u godinama koje su usledile, postao njen zaštitni znak:

 

Njena smrt bila je predmet raznih spekulacija i teorija zavere. Postoje indicije da je ubijena zbog ljubavne afere sa američkim predsednikom Džonom Kenedijem, da se iz nehata otrovala prekomernim uzimanjem lekova ili da je sebi smišljeno oduzela život, rešivši da okonča sa neprestanim razočarenjima u karijeri i ljubavnom životu.

Smatra se da je smrtnu presudu potpisala onog momenta kada je poželela da se uda za Džona Kenedija i da mu ugrozi brak i predsedničku karijeru.

Merilin je vrlo teško padalo što su joj celog života dodeljivane uloge naivnih i praznoglavih plavuša, i devojaka željnih novca, zbog čega, kako je mislila, nije mogla da pokaže svoje glumačke vrednosti.

Ipak, Američki filmski institut je njen potencijal prepoznao smestivši je na šesto mesto na listi deset najvećih glumica svih vremena. Merilin Monro je bila kulturna, modna i gej ikona, i jedan od najvećih seks simbola dvadesetog veka.

Ono što mnogi ne znaju jeste da je bila vrlo dobra u pisanju citata, tako da se njene izreke još uvek prepričavaju.

– Holivud je mesto gde će vam platiti hiljadu dolara za poljubac i pedeset centi za dušu. Znam, jer sam dovoljno puta odbila prvu ponudu i još uvek se držim druge – svojevremeno je rekla za Holivud.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!