Dopada vam se? Ova dama nekada je bila MUŠKO! Evo kako je izvršena prva promena pola u istoriji (FOTO)

Ajnar Mogens Vegener bio je osrednji umetnik u Danskoj početkom XX veka. Verovatno za njegova dela danas niko ne bi ni čuo, a ovog umetnika niko se ne bi ni sećao da Vegener nije imao i alter ego - Lili Elbe i da '30-ih godina nije postao prvi čovek kome je urađena promena pola!

Ajnar je rođen u Danskoj davne 1882. godine i bio je osrednje poznat umetnik svog doba. Međutim, postojala je i Lili Elbe, zvanično predstavljana kao Ajnerova sestra, takođe umetnica.

Samo najbliži su znali tajnu – Ajner i Lili bili su ista osoba!

Ajnar 1920. i 1929. godine, Foto: Wikipedia

Ajnar se čak i oženio! U danskoj kraljevskoj akademiji lepih umetnosti u Kopenhagenu upoznao je Gerdu Gotlib i venčali su se 1904. kada je ona imala samo 19 godina, a on 22. Bio je to partnerski odnos između dva umetnika – Ajnar je specijalizirao crtanje pejzaža dok je Gerda radila kao islutrator knjiga i modnih magazina.

Ipak, partnerstvo je sezalo i dalje od toga! Kada se par tajno nastanio u Parizu 1912, godine ‘rodila’ se Lili – Ajnar je otvoreno mogao da živi kao žena, a Gerda nije krila da je zapravo lezbejka.

Vremenom, Gerda je postala poznata po crtežima prelepe žene sa bademastim očima progonjene zverke obučene u najmodernije i najekstravagantnije haljine tog vremena. Iznenađenje njene publike bilo je ogromno kada se saznalo da je model na tim fotografijama zapravo bio slikarkin muž!

Tokom ’20 i ’30 Lili je potpuno potisnula Ajnara. On se redovno oblačio kao žena, išao tako u javnost i priređivao zabave u svojoj kući. Najviše je voleo da obuče najlepšu haljinu koju je imao i šeta ulicama Pariza potpuno neprimetan. Samo najbliži prijatelji i porodica znali su da je on zapravo muško. Za ceo svet Lili je bila Ajnar ova sestra.

A onda je Ajnar 1930. godine prelomio i otišao u Nemačku na operaciju promene pola koja je u to vreme još uvek bila u eksperimentalnoj fazi. U roku od dve godine obavljeno je pet operacija.

Ajneru su prvo uklonjeni testisi, a kasnije i penis. Presađeni su mu jajnici uzeti od 26-godišnje žene, ali su uskoro morali da budu odstranjeni jer je došlo do ozbiljnih komplikacija i odbacivanja organa.

U to vreme Lilina operacija je već postala medicinski fenomen i senzacija u Danskoj i Nemačkoj. Kralj Danske je čak poništio Ajnarov i Gerdin brak, a Ajnarovo ime je u svim dokumentima zvanično promenjeno u Lili.

Lili Elbe fotografisana 1930. godine, Foto: Wikipedia

Lili Elbe više nije slikala. Verovala je da je to talenat koji je samo Ajnar imao.

Pričalo se da je, posle razvora, Lili dobila ponudu od nepoznatog muškarca i da je planirala da se za njega uda čim bude mogla da rađa decu!

Peta i poslednja operacija trebalo je da Lili omogući upravo to – ideja je bila da joj se presadi materica što bi Lili, sada već pedesetogodišnjakinji, omogućiti da postane majka! Umrla je 1931. godine tri meseca nakon toga od komplikacija nastalih nakon što je telo odbacilo organ.

Gerda se preudala za italijanskog avijatičara i diplomatu i živela je u Maroku. Kada je čula za smrt bivšeg muža prijateljici ga je opisala kao „moju jadnu Lili”. Ubrzo se razvela i od drugog muža, putovala nekoliko godina svetom, vratila u Dansku i preminula 1940. godine u osvit Drugog svetskog rata.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!