EVROPSKA MERILIN MONRO: Glumica TUŽNE LEPOTE se ubila jer više NIJE MOGLA DA PATI

Francuska glumica austrijskog porekla Romi Šnajder danas bi napunila 80 godina, a i dalje fascinira svet umetnosti raznim filmovima i knjigama koje su njoj posvećene.

Wikipedia

Romi Šnajder, rodjena u Beču 23. septembra 1938. godine kao Rozemari Magdalena Albah-Reti, proslavila se u trilogiji “Sisi” u kojoj je kao 16-godišnja glumica igrala Elizabetu Bavarsku, mladu suprugu austrougarskog cara Franca Jozefa.

U Francuskoj je ovog leta počeo da se prikazuje film “Tri dana u Kiberonu” (Trois jours a Quiberon) rediteljke Elmili Atef, posvećen glumici. Film je prikazan na filmskom festivalu u Berlinu.

Wikipedia

Pisac Bernar Paskuito u aprilu je objavio knjigu “Poslednji život Romi Šnjader” (La Derniere vie de Romy Schneider) u kojem navodi da je glumica očaravala svojom lepotom, svetlošću, izuzetnim talentom za glumu, glasom, šarmom ali i privatnim životom.

Nemačka spisateljica Alis Švajcer koja je napisala biografiju o glumici 1998. godine često je bila gost na francuskim televizijama navodeći da je Romi Šnajder imala veliku strast prema glumi a istovremeno i komplikovan odnos s rodnom Austrijom koja je loše prihvatila da se glumica preseli u Pariz i tamo ostvari karijeru.

Glumica je u Francuskoj bila veoma popularna ’70-tih godina. Bila je u vezi sa slavnim Alenom Delonom koji ju je doveo u Francusku.

Romi Šnajder, koja je patila od depresije posle iznenadne smrti sina Davida 1981. godine, izvršila je samoubistvo godinu dana kasnije. Sahranjena je na groblju u blizini Pariza.

U Francuskoj je često porede sa Merilin Monro, ocenjujući da je poput nje imala “produhovljenu i tužnu lepotu”.