I posle jednog veka pamti se njena humanost: Britanka koja je Srbiji poklonila život (FOTO)

Građani, diplomate, predstavnici grada Kragujevca, vlade i Crvenog krsta danas su položili vence na grob doktorke Elizabet Ros povodom stogodišnjice od njene smrti.

Elizabet Ros bila je deo humanitarne misije Velike Britanije koja je došla u Srbiju kako bi u vreme Prvog svetskog rata negovala srpske vojnike i civile obolele od tifusa.

Na Varoškom groblju u Kragujevcu venac su polodržavni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dragan Popović, predstavnici ambasada Velike Britanije, Australije i Kanade, Crvenog krsta, udruženja i brojni građani.

Tokom 1914. i 1915. godine od epidemije tifusa je u Srbiji umrlo 35.000 vojnika i između 100.000 i 200.000 civila. Kad je epidemija uzela maha, Srbija je zatražila pomoć saveznika.

U zemlju je stiglo 200 lekara i 500 medicinskih sestara, među kojima je i Elizabet Ros koja je negovala oko hiljadu bolesnika u Kragujevcu.

Samo nedelju dana po dolasku u Kragujevac i ona je počela da oseća prve znake bolesti.

Radila je sama u teškim uslovima ostajući sa bolesnicima sve dok je mogla.

Posle 13 dana borbe sa tifusnom groznicom umrla je 14. februara 1915. godine.

Sahranjena je na Varoškom groblju u Kragujevcu. Pored nje počivaju još dve njene koleginice iz Britanske humanitarne misije.

Na spomeniku je uklesano: „Ovde leži dr Elizabet Ros”, a ispod je ćiriličnim pismom zapisano „Narodu ste srpskom darovali srce”.

 loading...