Njena tajna nikada nije otkrivena – Ova žena je bila žrtva najpoznatije aviomisterije u istoriji

Potraga za malezijskim letom MH 370, za kojim se traga već 12 dana, podseća nas na jednu od najvećih aeromisterija. Radi se o nestanku aviona kojim je upravljala poznata avijatičarka Amelija Erhart, čiji avion je nestao bez traga i nikada nije nađen.

– Ovakva događanja nas plaše. Kada nekom kažete da je kontrola samo iluzija, i da je i dalje veoma verovatno da nestane avion put putnika bez traga, niko to ne želi da čuje – kaže Rik Gilzpi, bivši avijatičar SAD koji je istraživao, a potom i pretočio u knjigu sve što je saznao o nestanku Amelije Erhart.

Iako se ovako nešto dešava prilično retko, istorija je zabeležila dosta sličnih misterija.

Jedan od najpoznatijih misterija  je nestanak poznate avijatičarke Amelije Erhart, prve žene koja je preletela Atlantik.

Ona je nestala 6. jula 1937. u Pacifiku, u pokušaju da obleti svet.

Poslednji kontakt sa njom nije ukazivao ni na kakav problem. Ona se javila kontroli letenja, i najavila da nastavlja sa putanjom koju je ranije ugovorila. Imala je dovoljno goriva, vreme nije bilo problematično. Sve je teklo po planu.

Ali tog dana, ona je jednostavno nestala sa lica zemlje. Njen avion je nestao na potezu između Havaja i Australije.

Potraga za poznatom avijatičarkom je trajala 13 dana.

To je bila jedna od naskupljih potraga za nestalim avionom, i koštala je preko 4 miliona dolara. Erhartova je zvanično proglašena mrvom 5. januara sledeće godine.

Sedam decenija kasnije i dalje kruže mitovi i teorije o tome kako je nestala i zašto.

Neke teorije ukazuju da joj je možda jednostavno nestalo goriva, drugi upućuju na magični Bermudski trougao kao krivca, dok neki veruju da je ona namerno nestala, i da je zapravo živela još dugo u SAD.

Avio sistem uopšte nije tako sofisticiran koliko mi mislimo da jeste. Jedan od problema je što aerodromi i avioni širom sveta koriste zastareli radarski sistem, koji je nastao još tokom pedesetih godina prošlo veka.

Potraga za MH 370 se nestavlja. Ali, jeziva spoznaja ostaje. Malezijski avion možda nikada neće biti nađen, baš kao i onaj u kome je bila Erhartova.