Sigurno niste čuli za nju, a ona je promenila živote milionima žena (FOTO)

Džeraldin „Džeri” Fredric Mok, majka troje dece, danas uživa u penziji. Živi povučeno u jednom gradiću na Floridi. Ima 89 godina. Većina ljudi ne zna ko je ona, ni da je jednom učinila nešto posebno. Ipak, davne 1964. jedan njen postupak je promenio svet.

Džeraldin „Džeri” Fredric Mok prva je žena koja je samostalno pilotirajući avionom preletela svet. Njen put počeo je 19. marta 1964. u Kolambusu u Ohaju, i završio se 17. aprila iste godine, na istom mestu.

Ipak, sve je počelo mnogo ranije.

Džeraldin se seća da je od najranijeg detinjstva imala više zajedničkog sa dečacima iz škole, nego sa svojim sestrama. Igrala se „dečačkih igara” i od kada pamti, sanjala da leti.

Prvi put je sa ocem poletela avionom kada joj je bilo sedam godina i taj trenutak nikada nije zaboravila. U srednjoj školi je upisala kurs inženjerstva. Bila je, naravno, jedina devojka koja je ovo uradila.

Potom je 1943. godine upisala državni univerzitet u Ohaju gde je studirala aeronautički inženjering. Napustila je studije da bi se udala za izvesnog Rasela Moka 1945. godine.

Ipak, to je nije sprečilo da nastavi da nastavi ka svom cilju. Radila je kao pilot, sticala iskustvo i 1964. godine se uputila na opasno putovanje.

Ostvarila je svoj san – obletela je svet. Trebalo joj je 29 dana, 21 usputna stanica i preko 22.860 pređenih milja.

Slavila ju je avijacija celog sveta. Postala je inspiracija za milione devojaka koje su shvatile da se mogu biti uspešne i u tradicionalno „muškim” zanimanjima.

Godine 1970. Džeraldin je objavila knjigu o svom legendarnom putu. Simbolično, nazvala ju je „Tri-Osam Čarli” po pozivnom signalu koji je vazduhoplovna komanda koristila za poziv avionu kojim je preletela svet.