Viktorijanska Engleska bilo je mesto gde su iza uštogljenih pravila ponašanja i krutih normi, jeza i užas vladali u svim aspektima života. Naravno, onovremenim građanima sve to delovalo je uobičajno, ali danas bi retko ko za ove ljude rekao da su bili normalni.

Naročito jeziv deo svakodnevice Engleske početkom 19. veka bilo je pitanje smrti. Ono je samo po sebi jezivo, ali su Viktorijanci nekako uspeli da ga načine još čudnijom i neprijatnijom, piše portal Viralnova.

Garancija za “večni počinak”

Wikipedia/Judy Willson

Viktorijanci iz svih društvenih staleža su bili prilično sujeverni i, neretko uplašeni od toga da njihovi voljeni ne ustanu iz grobova kao zombili ili vampiri.

Preminuli su zbog toga nekada sahranjivani licem na dole pa tako, mislili su onovremeni ljudi, čak iako se “probude“ i pokušaju da izađu, mogu samo da se ukopaju dublje u zemlju.

I to nije bilo sve! Ako je porodica imala više novca nije bio redak slučaj da se sagradi metalni kavez oko groba koji bi i bukvalno sprečio “bekstvo“ preminulog.

Nekome je ovo bilo smešno?! Stari Englezi nikada nisu bili zlato, ali OVAJ VIKTORIJANSKI OBIČAJ bio je PRAVA BOLEŠTINA

“Oklop oko groba” (na engleskom “Mortsafe“) imao je još jednu, praktičniju svrhu. Naime, čak iako umrli nije imao nameru da se “povampiri“ to nije garantovalo da će mirno poći u večnost.

Tela preminulih su često iskopavana i kradena! Na taj način bi se napravilo mesta za nove umrle, a tela su mogla da posluže u medicinskim eksperimentima nadrilekarima.

SMRT je strašna, ali je u viktorijansko doba BILA JOŠ GORA: Običaji na grobljima od kojih se diže kosa na glavi

Na sve ovo, stari sanduci su mogli da se iskoriste kao drvo za ogrev. Zbog toga nije bilo neobično da se svuda oko grobova nalaze rasute kosti ili delovi tela ostavljeni da trule.

I eto još jednog razloga zbog koga je bilo zgodno imati kavez oko groba.

DA LI STE ČULI ZA “SOBU ZA SMRT”? Garantujemo da je i danas ima SVAKI DOM, PA I VAŠ!loading...