OD NJIHOVOG METKA NIKO NIJE POBEGAO: Pet najboljih snajperista u Drugom svetskom ratu

Vojnici Crvene armije
wikipedia.org

Sovjetski Savez bila je jedina država koja je tokom Drugog svetskog rata, u velikoj meri, imala vrhunsko obučene snajperske jedinice. Zanimljiva činjenica je da su od 100 najboljih snajperista svih vremena, čak 95 bili Sovjeti.

 

Vojnici Crvene armije za vreme Drugog svetskog rata, Foto: wikipedia.org

Ono što se posebno izdvaja jeste da je, za razliku od drugih zemalja, Sovjetski Savez u svoje redove prihvatio i žene kao snajperiste. Tako je 1943. godine u službi bilo preko 2.000 žena. Takođe, ovo je bila jedina zemlja na svetu koja je imala posebnu vrstu obuke za snajperiste. 

Ruski snajperisti su u Drugom svetskom ratu odigrali vrlo važnu ulogu na Istočnom frontu. 

Pored neverovatnih ruskih vojnika, bilo je i nekoliko drugih koji su uspeli da se izdvoje i budu jedni od najboljih snajperista na svetu, a da pritom, nisu bili pripadnici Crvene armije.

Ovo je 5 najboljih i najpoznatijih snajperista u Drugom svetkom ratu, među kojima su se našle i dve žene:

Vasilij Zajcev (1915-1991)

Kada se Vasilij Zajcev pridružio Crvenoj armiji u Staljingradskoj bici, prosečan život nemačkih vojnika u opkoljenom gradu trajao je 24 časa! Za deset dana, Zajcev je ubio najmanje 30 neprijateljskih vojnika.

Bio je poznat po tome što je u akciji najčešće učestvovao sam. Razvijao je specijalne i detaljne planove rasporeda snajperista koje je obučavao, kako bi pokrili što veća prostranstva. Savetovao je snajperiste da pucaju precizno: jedan metak — smrtonosni pogodak. 

U periodu od 10. novembra do 17. decembra 1942. godine, ukupan broj ubijenih nemačkih vojnika i oficira iznosio je 225, uključujući i 11 neprijateljskih snajperista. Tako je Vasilij Zajcev postao heroj Sovjetskog Saveza i jedan od najpoznatijih snajperista u Drugom svetskom ratu, piše Historylists.org.

Roza Georgijevna Šanjina (1924-1945)

 

Kada je saznala da je njen brat ubijen tokom opsade Lenjingrada, Šanjina je odlučila da se dobrovoljno prijavi na akademiju za snajperiste. U svom razredu, istakla se kao strelac prve klase, zbog čega je ubrzo postavljena za komandanta jedinice.

Kao ženski, vrhunski sovjetski snajperista, Šanjina je zabeležila 54 ubistva, a odlikovana je Ordenom slave 2. i 3. klase, kao i Medaljom hrabrosti.

Ubijena je 1945. godine, kada je pokušavala da zaštiti artiljerijskog komandanta. Jedna granata razorila je njen stomak i grudni koš. Imala je samo 20 godina. Više o ovoj neverovatnoj ženi možete pročitati KLIKOM OVDE!

Mateus Hecenauer (1924-2004)

Mateus Hecenauer je bio austrijski snajperista u 3. brdskoj diviziji na istočnom frontu u Drugom svetskom ratu sa 345 potvrđenih likvidiranih protivnika. Zabeleženo je i da je ovaj vojnik, koji je odlikovan Viteškim krstom, pogodio metu sa 1.100 metara.

Kada su ga pitali šta za snajperisrtu predstavlja najveći supeh, on je odgovorio: “Najveći uspeh za snajperistu ne predstavlja broj pogodaka, već se ogleda u šteti koju napravi neprijatelju kada pogodi njihovog komandanta ili neke druge, važne ljude”.

Hecenauer je bio zarobljen od strane sovjetskih trupa 1945. i proveo je pet godina u sovjetskim logorima. Umro je 3. oktobra 2004. godine.

 

Simo Hejhe (1905-2002)

Zvali su ga “Bela smrt”! Simo Hejhe bio je finski snajperista, koji je tokom Zimskog rata protiv Sovjetskog Saveza, u trajanju od 100 dana, ubio 500 neprijatelja.

Posle 100 dana borbe, Sovjestki Savez je krenuo u veliki napad, a Simo je bio među braniocima Finske. Neverovatno, ali samo tog dana ubio je oko 40 ljudi. Međutim, to nije bilo dovoljno – Finci su, ipak, bili poraženi od jake Crvene armije.

Simo je bio jedan od poslednjih koji su napustili bojno polje, a kada se okrenuo da ispali još jedan hitac, dočekao ga je neprijateljski metak, koji mu je otkinuo donju vilicu i levi obraz. Nedelju dana kasnije probudio se u bolnici. Istoga dana se Zimski rat završio.

Unapređen je od kaplara do potporučnika, a umro je 2002. godine, prirodnom smrću. Imao je 97 godina života.

Ljudmila Pavličenko (1916-1974)

 

Kada je Nemačka započela invaziju na Sovjetski Savez, hrabra Ljudmila Pavličenko odlučila je da se priključi Crvenoj armiji. U vreme kada žene nisu bile prihvaćene u vojsci, Pavličenko je postala poznata kao “žena smrti”.

Izbacila je iz stroja 309 neprijateljskih vojnika, uglavnom koristeći poluautomatsku pušku SVT-40, i na taj način postala najuspešnija snajperistkinja svih vremena.

Ljudmili je u početku bilo dozvoljeno da obavlja samo gerilske poduhvate u redovima Crvene armije. Međutim, kada je uočena njena streljačka veština, primljena je u armiju sa činom višeg poručnika. Za svoje zasluge u borbi protiv nemačkog agresora odlikovana je Lenjinovim ordenom.

Više o ovoj ženi možete pročitati KLIKOM OVDE!