SREĆNO PREOBRAŽENJE! “Preobražava se i gora i voda”, a vi TREBA DA URADITE OVE STVARI

Preobraženje
Wikipedia

Naši stari su pričali, a etnolozi zabeležili da se na Preobraženje nebo, u gluvo doba noći "preobražava”. Koga tada muči nesanica, pa ovo vidi i sutradan drugom ispriča, istog trenutka će sići sa uma. Tako bar narod kaže…

 

Od danas lišće počinje da žuti, voda postaje hladnija, a sve što je do sada bujalo počinje polako da vene. Jesen počinje da stiže. Ako je vedro, znači da će dogodine biti slaba letina.

Preobraženje je jedan od 12 velikih hrišćanskih praznika kojim se proslavlja događaj na gori Tavorskoj kada se Hrist “preobrazio” i pred apostolima Petrom, Jakovom i Jovanom pokazao svoju božansku prirodu.

Od ovog dana, sve se preobražava – kako priroda, tako i ljudi.

Ako volite dobro da popijete, najbolje je da danas ipak preskočite kafanu. Narod kaže da nije dobro da neko na Preobraženje boravi u ovoj “najmilijoj srpskoj kući” da mu ne pređe u naviku pa postane zgubidan i raspikuća.

Iz sličnog razloga, i spavalice treba da se uzdrže od spavanja, da ne bi preko cele godine bili dremljivi i krmeljavi, a ni plakati se ne valja. Tako bar narod kaže…

Nekada je očigledno postojalo vreme kada je posle sredine avgusta bivalo sve hladnije, a leto je prolazilo. Tako je i nastala izreka: “Preobraženje je, preobražava se i gora i voda”.

 
Ovo je poslednji dan kupanja u rekama – onoga ko ovo ne poštuje i posle Preobraženja se kupa, uješće zmija, ili će se “pre’laditi i zakačiti neku boleštinu”. Opet, tako narod kaže…

Mnogi neće da okuse grožđe pre 19. avgusta jer se tek posle Preobraženja ono “preobrati” u zrelo. Kako ovaj praznik uvek pada u vreme gospoinskog posta, danas se ne jede meso.

I dok se u kafanu možda ne ide, vašari i zborovi su nezaoblilazni. Ima krajeva gde je Preobraženje naročito važno za devojke, pa se one danas posebno sređuju i sa drugaricama šetaju ne bi li videle svog dragana.

Zato, pravac vašar! A na njemu, već kako se ko provede…