Nova ekskluzivna železnička turistička trasa koja je polazila iz Londona preko Beograda do Carigrada i mala nezgoda koja se dogodila na šinama Kraljevine Srbije, inspirisala je Agatu Kristi da napiše jednu od njenih čuvenih priča.

 

Reklamni slogan francuske železničke kompanije “Nova ruta preko Londona, Pariza, Minhena, Beča, Budimpešte, Beograda (kroz Zemun) do Konstantinopolja“ prvukao je poznatu spisateljicu detektivskih romana i Agata Kristi se upustila u neobičnu avanturu do egzotičnog orijenta – preko današnje Srbije.

Naime, voz kojem je putovala bio je zarobljen u snegu! Ogromni nanosi zaustavili su putnike do Carigrada na čitava dva dana i dve noći.

Agata Kristi je gledala kroz prozor svog kupea, videla je samo sneg, pustoš i beznađe. Upravo na tom mestu rodila se ideja za pisanje romana “Ubistvo u Orijent Ekspresu“, a pruga Kraljevine Srbije postala je glavno mesto ubistva, ali i velika misterija za detektiva Herkula Poaroa.

 

Mala istorija železničke stanice Zemun

 

Mnogi ne znaju da je nova pruga koja je povezivala Balkan sa Evropom, odnosno Beograd sa Zemunom, prolazila pored hotela “Jugoslavija“ u Bulevaru Nikole Tesle. Naime, posle dobijene nezavisnosti 1878. godine Kraljevina Srbija bila je u obavezi da sagradi prugu Srbija – Austrougarska radi dobrih trgovačkih odnosa.

Pruga je otvorena 1884. godine, a železnička staniza Zemun bila je prva stanica Evrope u kojoj je prispeo voz iz Beograda. Prvi putnik koji se vozio tim vozom na trasi Beograd-Zemun bio je kralj Milan Obrenović.

Stanovnici Beograda, Zemuna i malo stariji putnici pamte ovu železničku stanicu do sedamdesetih godina prošlog veka kada je ona zvanično ukinuta i premeštena. Na njenom mestu danas se nalaze mnoge višespratnice sa kojima se graniči Zemun i Novi Beograd.

U spomen na ovu stanicu pored hotela “Jugoslavije“ na vrhu malog brda na kojem se deca igraju svakodnevno sa svojim kućnim ljubimcima, mogu se videti pet stubova i par metara železničkih šina.

Stubovi koji služe kao spomenik, nekada su bili noseći stubovi železničke stanice Zemun. Iako železnička stanica nije tačno prolazila preko tog brda, spomenik koji se sada nalazi na njemu služi sećanju, ali i za mnoge druge koji nisu bili putnici sredinom dvadesetog veka, predstavlja misteriju.loading...