SRPSKO IME TUŽNE PROŠLOSTI: Jako je popularno, ali kada vidite ZNAČENJE nećete želeti da ga date sinu

Ako već planirate da detetu date neobično ili staro ime, trebalo bi da dobro proučite njegovo značanje... ne biste da se iznenadite kada već bude kasno!

Wikipedia

U potrazi za što lepšim i, možda, neobičnijim imenom za bebu, roditelji često posegnu za starim, tradicionalnim imenima koje su nosili naši preci.

Ideja je svakako pohvalna. Ipak, ako spadate u one kojima je bitna tradicija, trebalo bi da znate da ovakva imena, iako stara, ne moraju nužno da imaju značenje koje mu se danas pripisuje, pa čak ni da potiču sa naših prostora.

NAJČUDNIJA MUŠKA IMENA U SRBIJI: Užasno su popularna, a roditelji ih daju deci i ne znajući njihovo PRAVO ZNAČENJE I POREKLO

Verovatno najbolji primer takvog starog, a i danas popularnog imena je ime Nenad. 

Ime Nenad se smatra izvornim, čisto srpskim imenom. Rasprostranjeno je u našoj zemlji, ali i u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori.

Smatra se da ime vodi poreklo od negacije glagola “nadati” ili “očekivati”. Ime se najčešće davalo deci koja su došla na svet “nenadano”, “iznenada”, tj. kojima se roditelji nisu nadali. Najčešći slučaj je bio kada majke ostanu u drugom stanju u poznim godinama.

NAJTUŽNIJA SRPSKA IMENA: Roditelji ih danas daju deci jer ne znaju njihovo PRAVO ZNAČENJE

Iako ovo nužno nije negativno tumačenje ima etnologa koji idu i korak dalje pa kažu da ovo muško ime vodi poreklo od negacije glagola “želeti” i da praktično znači – neželjeno dete mada mnogi osporavaju ovakvo značenje.

Ovo ime nema nijedan drugi oblik, a jedno je od retkih muški imena u Srbiji koje nema izvedeni ženski oblik imena.

A ako za dete tražite lepa, stara, ali zaboravljena imena, pogledajte ovde:

30 STARIH MUŠKIH SRPSKIH IMENA koja smo zaboravili, a koja su APSOLUTNO FANTASTIČNA!

Od Agnije do Šošane: 30 prelepih, a zaboravljenih ŽENSKIH IMENA STARE SRBIJE