SRPSKO JEZERO SMRTI: Ima OBLIK ZMAJA, okružuje ga predivna priroda, ali i JEZIVA LEGENDA koju voda krije (FOTO)

Google maps printscreen/Kolaž

Jezero Ćelije nalazi se na reci Rasini, jugoistočno od Aleksandrovca, nedaleko od Kruševca i formirano je 1979. godine da bi se zaustavio nanos koji reka nosi. Nastalo je pregrađivanjem reke Rasine, desne pritoke Zapadne Morave. Najveća dubina jezera je 48 metara, a površina iznosi oko 598 kvadratnih kilometara.

Akumulacija Ćelije je prvenstveno formirana kao deo sistema za zaštitu akumulacije “Đerdap” od zasipa nanosa erozionog porekla i dobila je naziv po istoimenom selu koje leži na obali današnje akumulacije. Sastoji od tri basena: zlatarskog, vasićkog i vodozahvatnog.

NADREALNE FOTOGRAFIJE! Na jezeru u srcu Srbije ISPLIVALO SELO I GROBLJE decenijama POTOPLJENO (FOTO)

Wikipedia/Philippe Le Moine

Na mestu gde je danas jezero postojalo je selo Zlatari, koje je zbog pregrađivanja reke Rasine delimično preseljeno, a delimično potopljeno. Pri tome potopljeni su i seosko groblje i stara crkva. Prema rečima meštana, ponekad se u jezeru, kada padne vodostaj, može videti krst sa vrha te crkve.

I, verovatno se tu krije poreklo jezivih legendi koje se pričaju o ovom mestu…

Postoji legenda zbog koje mnogi ovo jezero smatraju ukletim. Prethodnih godina su u ovom jezeru često pronalažena tela utopljenika, a u njemu su stradali i neki od iskusnih ribolovaca.

Prema legendi, jezero uzima svoje žrtve i navodno se neće smiriti dok ne uzme onoliko života koliko je grobova na seoskom groblju potopljeno.

Čak i da ne verujete u ovu jezivu legendu, jezero Ćelije interesantno je iz još jednog razloga – kada se se gleda sa visine, ima oblik zmaja:

Wikipedia/Uros Djuric