Šta ‘diše’ svemir? Naučnici otkrili miris satelita po sastavu najsličnijeg Zemlji

Nije u pitanju naučno fantastični film ili san nekog 'ludog' pojedinca! Istraživači iz NASA-e tvrde da su u laboratoriji uspeli da konačno otkriju sve delove atmosfere Saturnovog Titana i da zapravo rekreiraju miris ovog dalekog satelita.

Ovo je bio projekat na kome se radilo godinama. Bilo je potrebno „smešati” pravu kombinaciju gasova kako bi se napravila atmosfera kakva postoji na Titanu.

Dva gasa, azot i metan, bili su dobro poznati i ranije. Treća komponenta, međutim, bila je misterija.

Posle godina pokušaja i grešaka, naučnici su otkrili da najbolje rezultate dobijaju kada su ovi gasovi pomešani sa benzenom koga najviše ima u benzinu.

Titan (dole levo) u odnosu na Mesec i Zemlju, Foto: Wikipedia

Benzen je poznat kao jak aromatični ugljovodonik, ali to ne znači da bi ljudima na Titanu smrdeo benzin, piše „Dejli mejl”.

Zbog ogromnog pritiska na površini ovog satelita koji po prisustvu tečnosti na površini najviše podseća na Zemlju, ljudima bi bilo teško da osete benzen.

– Sada možemo da kažemo da ovaj element ima jako aromatičan miris, a to nam pomaže da shvatimo kompleksan miks molekula koji stvara Titanovu izmaglicu – objašnjava Melisa Triner, naučnica iz NASA-e.

Istraživači se sada nadaju da će istu metodu uspeti da primene i na atmosferama drugih planeta, pre svega onih van Sunčevog sistema, uključujući i one koje bi mogle da budu naseljive u budućnosti.

Zašto je Titan važan?

Titan ili Saturn VI je Saturnov najveći mesec i jedini poznati mesec koji ima gustu atmosferu i jedino nebesko telo, izuzev Zemlje, na kojem je uočeno stalno prisustvo tečnosti na površini.

Titan je drugi satelit po veličini u Sunčevom sistemu, posle Jupiterovog Ganimeda. Poznat je od davnina – Otkrio ga je davne 1655. godine holandski astronom Kristijan Hajgens.

 

 

 

 loading...