Kad majstori komedije zaplaču: Pitali su Stanlija zašto NIJE BIO NA OLIJEVOJ SAHRANI… njegov odgovor bio je PRETUŽAN

Stanlio i Olio su bili mnogo više od "mršavka i debeljka" sa filmskog platna. Bili su pravi prijatelji i nerazdvojni drugari o čemu svedoče pisma, priče, ali i ova anegdota.

Stanlio i Olio
Wikipedia

Stanlio i Olio nisu samo jedan od najomiljenijih glumačkih dvojaca, koji je zasmejavao mnoge generacije. Oni su toliko “ušli” u svakodnevni život ljudi da su upravo ova dva simpatična čoveka, postala sinonim za telesne suprotnosti. Razlog svima dobro znan – Stanlio je mršav, a Olio debeo!

Nerazdvojni filmski tandem u stvarnosti su činili Britanac Sten Lorel i Amerikanac Oliver Hardi poznat još i pod nadimkom Bejb. Prvi put su se pojavili zajedno 1919. godine, a od tada su snimili 106 filmova – 40 zvučnih, 55 nema i 11 ostvarenja u kojima su imali gostujuće uloge.

Ono što mnogi njihovi obožavaoci ne znaju, jeste da su ova dva potpuno fizički suprotna lika, zapravo bili jako bliski prijatelji u stvarnom životu. Jedno o drugom pričali su sa puno ljubavi i privrženosti.

Oliver Harsi prvi se razboleo. “Olio” je 1956. godine doživeo težak srčani udar nakon kojeg je ostao paralizovan. Više nikada nije govorio, a “Stanlio” je to mnogo teško podneo.

Nije bilo dana a da ne poseti svog partnera. Kako je Oliver sada ćutao, ćutao je i Sten. Zahvaljujući umeću komuniciranja mimikom, koje su godinama gradili na filmu, Sten je bio jedan od retkih koji je u tom periodu mogao da komunicira sa svojim prijateljem.

O tome koliko je bio potrešen zbog njegove bolesti, a kasnije i smrti, svedoče više desetina pisama koje je u tom periodu pisao svojoj rođaci.

– Nedostaje mi strašno i osećam se potpuno izgubljenim. Ne mogu da shvatim da je otišao – napisao je Sten Lorel kada je Hardi preminuo 7. avgusta 1957. godine.

On je takođe, u pismu svojoj rođaki izrazio žaljenje što se tako divna karijera završila na tužan način.

– Mnogo je propatio ovih poslednjih nedelja zbog raka tako da je za njega blagoslov što se konačno rešio mizerije i bola. Tužan kraj jedne divne karijere. Bog ga blagoslovio – zapisao je Stanlio.

Oliver Hardi je kremiran, a njegovi ostaci su položeni u vrtu “Valhala” u severnom Holivudu. Dve godine ranije, i Sten je pretrpeo srčani udar i, u vreme sahrane, bio je na oporavku. Bio je to razlog zbog kojeg nije mogao da uputi poslednji pozdrav svom nerazdvojnom prijatelju.

– Bejb će razumeti – kratko je prokomentarisao kada su ga novinari pitali.

Ipak, Sten je nakon Oliverove sahrane pronašao drugačiji način da sačuva sećanje na svog prijatelja – iako se oporavio od bolesti nikada više nije snimao niti nastupao, a i u javnosti se retko pojavljivao. Živeo je povučeno u Santa Moniki do svoje smrti 23. februara 1965. godine.

Ovo je njihov poslednji zajednički snimak: