Stav sveštenika koji će podeliti crkvu: Sve što smo znali o Judinoj izdaji možda je pogrešno?!

Tajna večera
Commons Wikipedia

Juda Iskariotski je pogrešno shvaćen, prevaren, razoračan u Isusa, ali je verovatno malo i zabrljao. Ovo je stav istaknutih sveštenika Engleske crkve koji tvrde da delo najviše osporavanog Isusovog učenika treba preispitati.

 

Juda je izdao Isusa i za 30 srebrnjaka ga prodao Farisejcima, tako što ga je na Tajnoj večeri poljubio u levu stranu lica. Nakon toga, Juda je prema Jevanđelju po Mateju vratio novac Jevrejima i obesio se o drvo.

Prema rečima Kejt Botli, priča o Judi ne sme da ostane onakva kakva je sada jer je vrlo moguće da se iza njegovog imena krije još nešto, a ne samo poljubac i izdaja.

– Ne mislim da su ostali Isusovi učenici bili iskreniji samo zato što nismo čuli da nikada nisu poklekli. Do trenutka izdaje, Juda se nije razlikovao od ostalih učenika. Ali, njegovo ime obeležila je najgora stvar koju je učinio. Za njegovo nedelo nema opravdanja – navela je Botli i dodala da Juda u stvari predstavlja odraz prave ljudske prirode, piše Indipendent.

Prema biskupu Niku Bajnsu, Juda je bio odlučan revolucionar koji se nadao da će naterati Isusa da pokrene narodnu pobunu protiv rimske vlasti u Palestini.

– Malo mi je žao Jude. On nije samo jedan od likova koji se spominju u priči o Isusovom stradanju. Naprotiv, on se nalazi na samom dnu istorije, obeležen kao izdajica, jeftin i pohlepan trgovac koji je u stanju da izda prijatelja za šaku srebrnjaka – kaže je biskup.

– Ali, stvari su mnogo komplikovanije. Juda je sledio revolucionarno vođstvo Isusa iz Nazareta, da bi se na kraju našao na dnu. Umesto da podigne pobunu protiv rimske vlasti, veliki vođa je jednostavno dozvolio da ga razapnu na krst. Nije ni čudo što je Juda bio uznemiren – zaključuje Bajns.