Strašna cena slobode: Dan kada su lobanje postale TEMELJ SRPSKE NEZAVISNOSTI

Ćele kula
Wikipedia/Djina

Kraj puta koji se nekada zvao Carigradski, blizu Niša, stoji spomenik u znak sećanja na bitku na Čegru. E sad... ne bi to bilo ništa neobično... ako nešto umeju, Srbi umeju da podignu obeležje i poštuju pale borce. Ipak, samo je jedna Ćele kula – spomenik sagrađen od lobanja palih boraca u bici na Čegru!

 

Davne 1809. godine, srpski narod se borio za oslobođenje od turskih osvajača. Zauzeti Niš, za ustanike je značilo imati prolaz ka Kosovu i srcu stare Srbije. Tako je jedno brdašce neobičnog imena – Čegar, pored ovog grada postalo epicentar borbe za slobodu.

A kako to obično biva u istoriji, sve je počelo (ili se u ovom slučaju završilo) jednim metkom…

 

Na čelu srpske vojske skupljene „s konca i konopca” u rovu kod Čegra bio je vojvoda Stevan Sinđelić. Turska vojska, znatno brojnija i nadmoćnija, napala je 31. maja 1809. godine. Bitka se vodila celog dana. Osvajači su počeli da potiskuju srpsku vojsku i sve više ulaze u šanac.

A onda je Stevan Siđelić učinio nešto što niko nije očekivao …

Videvši da je bitka, ovako ili onako izgubljena, da je ostao sa malo vojnika, a da Turci nadiru, ispalio je metak u punu barutanu i digao u vazduh sve koji su se u tom trenutku našli u šancu i u blizini.

Cena pobede je bila ogromna – Stevan Sinđelić i svi njegovi ustanici poginuli su tog dana. A ipak … konačni bilans je bio na strani Srba – na svakog stradalog srpskog vojnika, poginula su četiri turska.

Za običan narod vojvoda Sinđelić je postao simbol otpora i hrabrosti koja nema cenu. Za Turke, nauk da sa Srbima nije lako. Kao opomenu, oni su sakupili 952 lobanje vojnika poginulih na Čegru i uzidali ih u kulu koju su podigli na ulazu u Niš.

Ovaj morbidi spomenik nazvali su „Ćele kula”.

 

Godinama kasnije, vraćajući se iz Carigrada, pored ovog jedinstvenog spomenika, zastao je i francuski pesnik i akademik Alfon de Lamartin. Tada je zapisao: „Pozdravih okom i srcem ostatke ovih hrabrih ljudi, čije su odsečene glave postale kamen-temeljac nezavisnosti njihove otadžbine … Neka Srbi čuvaju ovaj spomenik! On će njihovu decu učiti koliko vredi nezavisnost jednog naroda, pokazujući im uz koju cenu su je njihovi očevi platili.”

 * Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!