STRELJANA ZBOG ŠPIJUNAŽE: Tek će se saznati ISTINA o najpoznatijoj evropskoj kurtizani – MATA HARI! (FOTO GALERIJA)

Mata Hari
Wikipedia

Krajem 19. i početkom 20. veka živela je jedna Holanđanka, prelepa i zgodna, koja je svojim plesom mogla da izvuče informacije od svakog muškarca.

 

Holandska egzotična igračica i kurtizana rođena je kao Margareta Gertruda Zele. Udala se za holandskog oficira škotskog porekla Kembela MekLeoda i pet godina su živeli na Javi i Sumatri. Po povratku u Evropu, Margareta i Kembel su se razveli, a ona je postala egzotična plesačica u Parizu 1905. godine.

 

Ubrzo je uzela umetničko ime Mata Hari, što na malajskom jeziku znači “sunce” ili “oko dana”. Bila je visoka, atraktivna i vešta u orijentalnim plesovima, a na sceni se pojavljivala skoro naga.

Postala je ljubavnica milionera i industrijalca Emila Gimea, a pored njega imala je i niz veza sa plemstvom i bogatašima. Izmislila je i svoju prošlost – predstavljajući se kao javanska princeza koja je ples učila od malih nogu. Uz to, pozirala je i fotografima i ostale su sačuvane njene erotski provokativne fotografije.

Mata Hari je za vreme Prvog svetskog rata mnogo putovala. Kretala se između Engleske, Francuske, Holandije i Španije, kao kurtizana brojnih visokih oficira. Postojale su glasine da je Mata Hari francuski špijun, međutim, januara 1917. francuska tajna služba presrela je nemačku tajnu poruku koja pominje usluge špijuna N-21. Špijun je identifikovan kao Mata Hari.

Uhapšena je 13. februara 1917. u hotelskoj sobi u Parizu. Osuđena je kao nemački špijun i streljana je 15. oktobra iste godine, premda njen stvarni angažman u ulozi špijuna nikada nije potvrđen. Mnogi istoričari smatraju da su Francuzi žrtvovali da bi prikrili promašaje svoje tajne službe.

Ove godine postaće javno dostupni dokumenti o njenom slučaju, ukupno 1.295 stranica istine o fatalnoj holandskoj lepotici.

Do tad možemo samo da uživamo u njenim provokativnim fotografijama, koje su, rekli bi mnogi, čednije od brojnih selfija koji svakodnevno osvanu na društvenim mrežama.