STROGO ČUVANI SNIMAK KENEDIJEVOG UBISTVA: Zabranjena sličica iz noćne more zgrozila je svet (VIDEO)

atentat na Kenedija
Printscreen

Mnogo ljudi je čulo za Zapruderov film - jedini snimak atentata na američkog predsednika Džona Kenedija.

 

Tačno 486 sličica filma nastalo je sunčanog dana novembra 1963. godine u Dalasu. Iza kamere je stajao krojač Abraham Zapruder i tih 26 sekundi filma zabeležilo je jedan od najopasnijih zločina.

Međutim, malo je poznato da je Zapruder lično tražio da se ne objavi jedna sličica iz čitavog filma. Sličica broj 313 davala mu je noćne more zato što se na njoj jasno vidi trenutak kada metak izbacuje Kenedijevu moždanu masu.

Trebalo je da prođe više od decenije posle ubistva u Dalasu da američka i svetska javnost napokon vidi tu ključnu sličicu. Kako piše Smitsonian, Zapruder je prodao magazinu Life autorska prava na film za 150.000 dolara, ali je jasno rekao da on ne želi da objavi ključnu sličicu. Ne želi da pusti to zlo u američku kolektivnu svest, a i Life je kasnije delio njegovo mišljenje.

Naravno, neko je objavio čitav film, zajedno sa sličicom 313. Taj neko bio je Džeraldo Rivera, slavni televizijski voditelj. Kad je on 1975. godine prvi put prikazao čitav film, američka javnost videla je nešto o čemu se samo čitalo i tako su se rodile prve teorije zavere.