Stupio na snagu akt o ujedinjenju Velike Britanije i Irske, stvoreno Ujedinjeno Kraljevstvo – 1801. godine

Kraljica
Beta

Na današnji dan 1801. godine, stupio je na snagu akt o ujedinjenju Velike Britanije i Irske, stvoreno Ujedinjeno Kraljevstvo.

 

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske je bilo zvanično ime Ujedinjenog Kraljevstva između 1801. i 1927. Veći deo Irske se odvojio i osnovao Irsku Slobodnu Državu. Zakon o kraljevskim i parlamentarnim titulama iz 1927. je izmenio naziv Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva kako bi tačnije odražavao promene u granicama države i taj zakon se smatra trenutkom kada je promenjeno i ime državi.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske je nastalo 1. januara 1801. po odredbama Zakona o uniji iz 1800. kojim su nezavisna kraljevstva Velike Britanije i Irske ujedinjena. Kraljevstvo Velike Britanije je nastalo 1707. godine ujedinjenjem nekadašnjih posebnih kraljevstava Engleske i Škotske.

Današnje Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske je naslednik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske, sa istim ustavnim i parlamentarnim sistemima, ali zauzima samo deo prethodne teritorije. Južni deo Irske koji se odvojio od unije danas predstavlja Republiku Irsku. On obuhvata istu teritoriju kao bivša Irska Slobodna Država, ali je usvojio novi ustav 1937. godine.

Ostali događaji na današnji dan:

45. p.n.e. Stupio na snagu novi, Julijanski kalendar, kojim je Gaj Julije Cezar, prema savetima grčkog astronoma iz Aleksandrije Sosigena, reformisao računanje vremena tako što je za početak godine odredio 1. januar umesto 1. marta. Papa Grgur XIII reformisao taj kalendar 1582, što je najveći broj zemalja prihvatio, dok su Julijanski zadržale srpska, ruska i još neke pravoslavne crkve.

1502. Portugalski moreplovci uplovili u zaliv Guanabara i nazvali to mesto Rio de Žaneiro. Grad koji je potom nastao bio prestonica Brazila od 1763. do 1960, kada je za glavni grad određena novoizgrađena Brazilija.

1526. Hrvatsko plemstvo na saboru u gradu Cetinu izabralo za kralja Ferdinanda Habsburga, nadajući se da će im nadvojvoda Ferdinand obezbediti bolju odbranu od Turaka nego erdeljski knez Ivan Zapolja. Hrvatska postala deo Habsburške monarhije.

1801. Stupio na snagu akt o ujedinjenju Velike Britanije i Irske, stvoreno Ujedinjeno Kraljevstvo.

1803. Danska zabranila uvoz robova u dansku Zapadnu Indiju i postala prva zemlja koja je zabranila ropstvo.

1823. Rođen mađarski pesnik Šandor Petefi, jedan od vođa nacionalnog pokreta 1948. Otac mu bio Srbin Stevan Petrović, a Šandorovo kršteno ime Aleksandar. Smatra se najtalentovanijim i najboljim mađarskim lirskim pesnikom XIX veka. Njegova poezija imala veliki uticaj na južnoslovenske pesnike, posebno na Đuru Jakšića i Jovana Jovanovića Zmaja. Poginuo 1849. u bici kod Šegešvara.

1833. Velika Britanija proglasila suverenitet nad Foklandskim ostrvima u Atlantiku, koja su pre toga bila pod španskom kolonijalnom vlašću.

1863. Tokom Američkog grašanskog rata predsednik SAD Abraham Linkoln potpisao Zakon o oslobađanju robova.

1877. Britanska kraljica Viktorija I proglašena za caricu Indije.

1880. U Srbiji uvedene obavezne metarske mere, merna jedinica za dužinu postao metar. Zvanično prestale da važe mere poput aršina, lakta, pedlja.

1901. Države Novi Južni Vels, Viktorija, Kvinslend, Južna Australija, Zapadna Australija i Tasmanija osnovale australijsku zajednicu sa Edmundom Bartonom kao prvim premijerom, koja je te godine u statusu dominiona postala član Britanskog komonvelta.

1915. Rođen srpski pisac Branko Ćopić, nastavljač tradicije seoske pripovetke srpskog realizma. Humorista, autor rodoljubive i dečije poezije, jedan je od najplodnijih i najpopularnijih jugoslovenskih pisaca u periodu posle II svetskog rata. 1984. izvršio samoubistvo.

1925. Naziv glavnog grada Norveške Kristijanija promenjen u Oslo.

1958. Stupio na snagu ugovor o osnivanju Evropske ekonomske zajednice, poznate kao Zajedničko tržište, koji su 25. marta 1957. u Rimu potpisale Belgija, Zapadna Nemačka, Italija, Luksemburg, Francuska i Holandija.

1959. Posle dvogodišnjeg gerilskog rata na Kubi preuzeo vlast vođa revolucionarnog pokreta 26. jul Fidel Kastro. Diktator Fulhesio Batista pobegao u Dominikansku Republiku.

1965. Pod vođstvom lidera pokreta Al Fatah Jasera Arafata formirana Palestinska oslobodilačka organizacija.

1972. Umro francuski pevač i glumac Moris Ševalije. Popularni interpretator u operetama i pariskim zabavnim pozorištima najzapaženije uloge na filmu ostvario u filmskim muzičkim komedijama.

1979. SAD i Kina uspostavili diplomatske odnose, 30 godina posle osnivanja Narodne Republike Kine.

1993. Radiotelevizija Srbije otpustila više od 1.500 radnika u Beogradu, među njima najviše novinara koji su se suprotstavljali ratnoj propagandnoj politici radija i TV, govoru mržnje, nepoštovanju profesionalnog kodeksa i kršenju profesionalnih kriterijuma uređivačke politike.

1993. Češka i Slovačka postale samostalne države, prestala da postoji Čehoslovačka, osnovana 1918.

1994. U Jugoslaviji rast cena dostigao 315.563.558 odsto, cene u proseku povećavane 62 odsto dnevno, dva odsto na sat.

1995. U Bosni stupio na snagu četvoromesečni prekid neprijateljstava postignut uz posredovanje bivšeg predsednika SAD Džimija Kartera.

1998. Islamski fundamentalisti na zapadu Alžira masakrirali više od 400 ljudi, uključujući žene i decu, u najgorem nasilju tokom šestogodišnjeg terora oružanih islamističkih grupa.

1999. Zvanično puštena u promet jedinstvena evropska valuta, evro. Oko 300 miliona ljudi u 11 od 15 zemalja Evropske unije dobilo istu valutu prvi put od vremena Rimskog carstva. Grčka se, kao 12. članica, pridružila 2001, a zamena nacionalnih valuta u evro počela 1. januara 2002.

2000. Velika Britanija zvanično ukinula stare imperijalne mere, kao što su funta i unca, i uvela evropski merni sistem.

2001. U Zagrebu umro Fabijan Šovagović, jedan od najvećih glumaca Hrvatske i SFRJ.

2002. Evro postao zvanična valuta u 12 zemalja Evropske unije. Britanija, Švedska i Danska zadržale nacionalne valute.

2003. Policijske snage EU u BiH zamenile međunarodne policijske snage UN, počela prva zajednička odbrambena i bezbednosna akcija svih 15 članica EU.

2003. U Brazilu inaugurisan Luis Inasio Lula da Silva, prvi predsednik Brazila iz redova radničke klase.