Sunce, “serijski ubica”: Solarni sistem je imao BAR JOŠ JEDNU ZEMLJU, ali se onda dogodilo OVO

Sunce
Freedigitalphotos.net/nixxphotography

Dok traje pionirski uvid u druge solarne sisteme širom svemira, ostaje jedna zanimljiva stvar koja uznemirava naučnike, a vezana je za naš dom, naš solarni sistem i naše Sunce.

 

Astronome zanima pojava koja nije primećena u našem solarnom sistemu – zašto toliko drugih solarnih sistema u grupi planeta poseduje bar jednu “super Zemlju”, dok naš sistem nema takvu planetu?

Reč je o velikim stenovitim planetama koje po sastavu podsećaju na Zemlju, dok je njihova veličina znatno veća, zbog čega je ta grupa nazvana velikom Zemljom ili “super Zemljom”.

U novom izveštaju naučnika s Univerziteta u Nevadi, pruža se obašnjenje za to ako je naš solarni sistem nekada davno imao takvu planetu ili takve planete, ali da ih je Sunce “pojelo” u njihovoj ranoj fazi razvoja.

– Jedini fizički pokazatelj da bi ‘super Zemlja’ mogla postojati u prošlosti jeste praznina koja postoji između Sunca i Merkura. Ona je mogla biti formirana u tom regionu, ali je verovatno ‘pala’ u Sunce – rekla je Rebeka Martin, koja zajedno s kolegom Marijom Livijom stoji iza istraživačkog rada.