Sutra je Sveta Petka, VELIKI PRAZNIK: Večeras pred spavanje obavezno URADITE OVO – tri puta!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u subotu, 27. oktobra, slave praznik posvećen Svetoj Petki - Prepodobnoj mati Paraskevi, koja je bila zaštitnica žena, siromašnih i bolesnih.

Sveta Petka
Wikipedia

Dan pred ovaj veliki dan, trebalo bi odmah posle večere  otići na spavanje.

Obavezno se treba tri put prekrstiti, pa izgovoriti molitvu: Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!

Ovako se obično moli samo domaćin, a žene i deca se samo tri puta prekrste. Posle molitve se spava. Glava se uvek tokom spavanja okreće istoku, jer se tako valja. Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvek se leže na desnu stranu, jer se tako valja.

Gde ima dece, soba se okadi tamjanom, da se deca ne bi u snu plašila.

Zanimljivo je da ukoliko na selu oko večere zapevaju petlovi, jedna od žena uzme malo vune, baci je u vatru i tri puta vikne:Vi ste krivi, mi nismo, na vas bolest, na nas zdravlje!”

Ove petlove ljudi na selu zovu “krivci”. Veruje se da kad oni kukurikanjem najavljuju bolest ili nečiju smrt.