SVE EKSTREMNIJE: NASA otkriva zbog čega su temperature za ovo doba godine IZNAD PROSEKA

Sunčanje
Pixabay.com

Mart je bio najtopliji mesec u istoriji merenja prosečne globalne temperature, navodi se u NASA statistici. Podaci ove agencije ukazuju da je prosečna globalna temperatura bila za 1,28 stepeni Celzijusovih iznad proseka u odnosu na temperature u 20. veku.

 

Ovo je već 11 put za redom da globalna temperatura obara rekord koji je postavio prethodni mesec. Ranije objavljeni podaci NASA agencije ukazuju da 2015. godina bila najtoplija godina od kada su uvedena merenja.

Dok je povećanje temperature na pojedinim mestima snižen zbog efekta El Ninja, vremenski fenomen koji dovodi do oblasti sa visokim i niskim vazdušnim pritiskom, izaziva visoke temperature i obilne kiše. Mnogi naučnici veruju da je to još jedan dokaz uticaja efekta klimatskih promena na životnu sredinu.

Na to se nadovezuje i podatak da se led na Grenlandu istopio tri meseca ranije nego što je uobičajeno upravo zbog klimatskih promena.

U ponedeljak i utorak oko 12 odsto ledenog pokrivača, čija je površina 1,7 miliona kvadratnih kilometara, pokazalo je znake topljenja leda, navodi Piter Langen, naučnik danskog Instituta za meteorologiju.

– Takvo topljenje leda se obično dešava krajem maja, a ne sredinom aprila – naveo je dr Langen.

Ranijih godina, na Grenlandu je u periodu do 5. maja bilo otpoljeno svega 10 odsto ledene površine. Iako je topljenje leda prirodni deo vremenskog cilusa, dr Langen je rekao da su klimatske promene dovele do toga da je taj fenomen još ekstremniji.

– Ovakvo topljenje leda je ništa za jul, ali je veoma velika stavka za april. Ovako nešto briše sve evidencije koje su do sada vođene. Ovo bi mogao biti znak nečega što ćemo viđati češće u budućnost – kaže dr Langen.

A Valt Meler, njegov kolega iz NASA, na to samo primećuje: “Stvari postaju sve ekstremnije i sve češće”.