SVE TAJNE OTKRIVENE: Naučnici napravili 3D SNIMAK KEOPSOVE PIRAMIDE i otkrili FASCINANTAN PRIZOR (VIDEO)

Zahvaljujući neverovatno trodimenzionalnom video-snimku BBC-ja sada imamo priliku da zavirimo u Keopsovu piramidu i u do sada otkrivene prostorije.

Printscreen

Keopsova piramida je najveća i najstarija od tri piramide kod Gize i ujedno najveća piramida na svetu. Često je nazivaju jednostavno: “Velika piramida”.

Piramida je izgrađena kao grobnica egipatskog faraona četvrte egipatske dinastije Keopsa u XXVI veku p. n. e. Zajedno sa Kefrenovom i Mikerinovom piramidom predstavlja jedino očuvano antičko svetsko čudo.

Visoka je 138,75 m, dužine 225 m i obuhvata površinu od 5,3 hektara. Na njoj je radilo 100.000 ljudi, dvadeset godina po tri meseca godišnje, i to u vreme poplave Nila, kada se nije mogla obrađivati zemlja. Radili su robovi i seljaci.

TRAGIČNA SUDBINA EGIPATSKE KRALJICE: Bila je udata za oca, dedu i polubrata, a danas joj NIKO NE ZNA NI GROB

Keopskova piramida
Wikipedia/Berthold Werner

U Keopsovu piramidu ugrađeno je oko 2,5 miliona blokova, isklesanih u kamenolomu na desnoj obali Nila. Blokovi su od krečnjaka, bazalta i granita. Kameni blokovi su bili teški od dve do četiri tone.

ISTORIJSKO OTKRIĆE: Sve do danas Keopsova piramida je od sveta KRILA VELIKU TAJNU!

Keopsova piramida je jedina piramida koja ima i uzlazne i silazne hodnike. U njoj postoje tri do sada otkrivene odaje. Sve se one nalaze u centru piramide na njenoj vertikalnoj osi. Svakako je najpoznatija Velika galerija, ali arheolozi već vekovima spekulišu o još velikom broju neotrivenih prostorija, možda i većih od ove.

Zahvaljujući neverovatno trodimenzionalnom video-snimku BBC-ja sada imamo priliku da zavirimo u ovu spektakularnu građevinu i u do sada otkrivene prostorije: