Teleskop APEX napravio je najdetaljniju fotografiju galaksije Mlečni put iz perspektive južne hemisfere, a fascinantni rezultat rada objavljen je u sredu.

 

Fotografiju od 187 miliona piksela objavila je Evropska južna opservatorija (ESO) pošto je teleskop APEX, lociran u čileanskoj pustinji Atakama, okončao snimanje u okviru projekta ATLASGAL (Large Area Survey of the Galaxy).

Ovo naučno, ali i umetničlko delo sačinjeno je od 700 opservacija u talasnoj dužini svetlosti između infracrvene svetlosti i radio talasa. Takozvani submilimetarski teleskopi (oni koji detektuju svetlosne talase manje od jednog milimetra) pogodni su za posmatranje izuzetno hladnih i “prašnjavih” područja svemira kao što su regioni na kojima nastaju nove zvezde.

Ovakvi regioni često su nevidljivi običnim teleskopima, ali doslovno sjaje kada se posmatraju upijanjem submilimetarskih svetlosnih talasa kao što je terahercno zračenje.

Prvi put možemo da uživamo u potpunoj slici formiranja zvezda u našoj galaksiji. To nam dopušta da takve regione još bolje proučimo – rekao je Karlos de Bruk iz ESO-a.loading...