SVETI MUČENIK MARKO ISPOVEDNIK: Za zdravlje,sreću i snagu duha obavezno izgovorite OVE REČI

Pošto starac Marko nije želeo da uradi ništa od ponuđenog, oni su ga javno kaznili, tako što su ga šibali i vukli po ulici.

pixabayy.com

Pravoslavni vernici prema zvaničnom crkvenom kalendaru praznuju danas svetog Marka ispovednika, koji je bio episkop Aretusijski u Siriji.

O njegovom stradanju izveštavali su Grigorije Bogoslov i blaženi Teodorit. Prema tim izvorima, Marko je u vreme cara Konstantina razorio neki neznabožački hram i preveo mnoge u veru Hristovu.

Ali kada je car Julijan došao na presto, ponovo je počelo gonjenje hrišćana. Tada su neki aretusijski građani odrekli hrišćanske veroispovesti i vratiti u neznaboštvo. Onda su se pobunili protiv svetog Marka, i tražili ili da sagradi ponovo hram koji je razorio, ili da im pričinjenu štetu nadoknadi u novcu.

Pošto starac Marko nije želeo da uradi ništa od ponuđenog, oni su ga javno kaznili, tako što su ga šibali i vukli po ulici.

Potom su mu odsekli uši tankim i jakim koncem, pa su ga namazali medom po golom telu i vezali za drvo. Tako su na njega dolazili razni insekti, kao što su pčele, ose, stršljenovi i ijedali ga svuda po telu.

On je sve to izdržao, bez ijednog jauka ili bola. Izgledao je sasvim staro, a lice mu je imalo neku anđeosku svetlost.

Neznabošci su sve više spuštali cenu koju je trebalo da im isplati za uništeni hram, i na kraju su tražili samo dva zlatna novčića. Međutim ovaj sveti mučenik nije želeo ništa da im da niti da se tako odrekne svoje vere.

Njegova izdržljivost i hrabrost ostavila je ogroman utisak na građane.

Najzad su ga pustili na slobodu. Svi su ga dočekali i primili pouke od njega, nakon čega su se ponovo svi vratili u hrišćansku veru.

Molitva: 

Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Marko: Moli Hrista Boga da spase duše naše.