Svi pričaju o BEBI METOHIJI! Ova devojčica iz 19. veka takođe je dobila IME koje ni pre ni posle nje NIKO NIJE NOSIO

Roditelji se oduvek trude da svojoj deci daju lepa i autentična imena koja bi mogla da sa ponosom nose kroz život. Priča o bebi iz Novog Sada koju su roditelji nazvali Metohija naišla je na simpatije širom Srbije. Mi vam donosimo priču o još jednoj takvoj - jedinstvenoj devojčici.

Porodica
Wikipedia/ilustracija

Vladimir Jovanović bio je ministar finansija, potpredsednik Državnog saveta, član Senata, profesor Političke ekonomije na Velikoj školi, ideolog Liberalna stranke, ekonomista, političar, novinar, predsednik Srpskog učenog društva i počasni član Srpske kraljevske akademije. Jednostavnije – reč je bila o jednom od vodećih srpskih intelektualaca na prelazu iz 19. u 20. vek.

Beba iz Novog Sada dobila IME kakvo do sada NIJE ZABELEŽENO KOD SRBA! Ponosni tata OTKRIO ZAŠTO (FOTO)

Jovanović je bio evropski đak, u toku sa svim onovremenim političkim tokovima i filozofskim mislima. U skladu sa njegovim liberalnim načelima, najveći utisak na njega ostavilo je delo Džona Stjuarta Mila “O slobodi”. Zato verovatno i ne čudi što je svojoj deci dao imena upravo po vrednostima u koje je najviše verovao – Slobodan i Pravda.

Sina Slobodana Vladimir je dobio 1869. a ćerka Pravda rođena je 1871. godine. Ova imena su tada prvi put zabeležena kod Srba.

Njihov otac dao je deci imena po svojim idealima! BRAT I SESTRA SA NAJČIDNIJIM IMENIMA U SRPSKOJ ISTORIJI (FOTO)

Do danas, ime Pravda se nije “primilo” i skoro je zaboravljeno. I o Pravdi se danas malo zna. Poznato je da se udala za Mihaila Ristića, čuvenog srpskog diplomatu, poslanika i konzula poznatom po pomoći srpskom narodu i crkvi u Makedoniji i Staroj Srbiji.

Mihailo i Pravda imali su sina Andriju Andru Ristića, pravnika, koji je završio gimnaziju u Parizu, i Pravni fakultet u Beogradu gde je i doktorirao 1936. godine.

Sudbina Slobodana Jovanovića mnogo je bolje poznata!