Svi pričaju o gafu crnogoroskog pevača, ali jedan od NAJVEĆIH SKANDALA EVROVIZIJE dogodio se ’91. kod izbora PREDSTAVNIKA JUGOSLAVIJE (VIDEO)

Bebi Dol
Printscreen

Na ovogodišnjoj "Pesmi Evrovizije" grupa Sanja Ilić i Balkanika, predstavnik Srbije, plasirala se u finale 63. Pesme Evrovizije sa pesmom "Nova deca". Svaku Evroviziju prate lepa sećanja, ali tu su i ona manje lepa... Svako ko je na ovim prostorima živeo izbor za jugoslovenskog predstavnika na Evrosongu 1991. verovatno budi ova druga.

 

Evrovizija je, iako naglašeno depolitizovana, oduvek bila i mesto političke borbe. I ne samo na globalnom takmičenju, već i na lokalnim izborima!

I kako se nekadašnja Jugoslavija po šavovima cepala od Udruženja književnika, preko fudbalskim stadiona, manifestaciju raspada doživela je i na izboru jugoslovenskog predstavnika za pesmu Evrovizije 1991. godine.

CRNOGORAC NA EVROVIZIJI IZAZVAO SKANDAL! Pitali su ga da ISPRIČA VIC, a zbog onoga što je izgovorio hteli su da ga RAZAPNU (VIDEO)

Ljuta borba se vodila između predstavnika Radio televizije Beograd Bebi Dol sa pesmom “Brazil” i zagrebačkog predstavnika Daniela sa pesmom “Daj obuci levisice”.

Glasanje iz studija širom bivše države obilovalo je aluzijama na raspad države, a varnice su letele na sve strane.

Bila je to jedna od retkih situacija u kojima je Srbija imala korist od državnog koncepta osmišljenog Ustavom iz 1974. po kom su srpske pokrajine bile direktno predstavljene u saveznim organima. Naime, i u JRT-u su direktno bili predstavljene televizije iz Prištine i Novog Sada, čime je srpski predstavnik dobio “dva glasa više”.

Nijedan predstavnik TV Beograd nije dobio nijedan glas iz neke od republika SFRJ, osim iz Crne Gore dok je žiri iz Srbije, iako istina ne najviše, ipak davao bodove i pevačima iz drugih republika.

Na kraju, odlučilo je glasanje iz Podgorice, gde su članovi žirija na kašičicu davali glasove svima, taman toliko da prevagne beogradski predstavnik. Jedan od članova žirija u Podgorici bio je i Aco Đukanović, brat Mila Đukanovića, u to vreme još uvek muzički producent. On je Danielu dao dva poena, a Bebi Dol 3 poena.

U trenutku glasanja poslednjeg člana žirija iz Crne Gore, srpska predstavnica i hrvatski predstavnik bili su izjednačeni sa 66 bodova. On je glasao dajući Bebi Dol 2 poena i ne dajući ništa Danielu i tako pesmu “Brazil” poslao na Evroviziju u Rim.loading...