SVI TREBA DA PROČITAJU: Uskršnja čestitka Aleksandra Karađorđevića iz 1916. uči nas PRAVIM VREDNOSTIMA

Srpski vojnici su Uskrs 1916. godine dočekali daleko od svoje otadžbine

Aleksandar Karađorđević
Wikipedia

Uskrs, najveći hrišćanski praznik, prošle i pretprošle godine se zbog pandemije korona virusa nije obeležavao baš kako smo navikli. Takvih dana, kada na ovakav praznik, mnogi nisu sa svojima, iako bi to želeli, i kada nisu u svojoj zemlji ima mnogo.

Upravo jedan od takvih bio je i 1916. godine kada ga je srpska vojska, ali i veliki deo naroda dočekao daleko od otadžbine, na ostrvu Krf u Grčkoj koje je bilo dom stotinama hiljada srpskih vojnika i civila koji su, nakon Albanske golgote, tu prevoženi kako bi se odmorili, oporavili i povratili snagu.

Tako su se i za Uskrs zadesili upravo na tom mestu – 22. aprila.

Reči koje im je prestolonaslednik Aleksandar I Karađorđević uputio povodom praznika podsećaju nas sve na ono što treba da čuvamo i negujemo svakog dana i da nikada ne zaboravimo prave vrednosti i svoju zemlju.

Sa ovim najlepšim hrišćanskim pozdravom pozdravljam vas dragi moji junaci, u ovim neobičnim teškim i mučnim danima, u kojima dočekujemo današnji svetli praznik Vaskrsenje Hrista Spasitelja daleko od naše ljubljene otadžbine i od vaših milih i dragih.

Sećajući se danas stradanja i smrti Boga čoveka Isusa Hrista i verujući u njegovo Vaskrsenje, koji je pobedio nepravdu, laž, pakost i zavist ondašnjih vlasnika i fariseja i dokazao da je pravo jače i od sile, istina od laži, ljubav od zlobe i od pakosti, ohrabrimo se nadom u Boga i njegovu pravdu i verujemo tvrdo da će ipak i naša pravedna stvar pobediti, da će uskoro doći kraj patnjama i iskušenju, da ćemo se milošću i pomoću božijom pobediti sa našim saveznicima neprijatelja, na ćemo u našoj miloj Otadžbini naći naše najmilije, verujmo junaci da će Srbija vaskrsnuti i biti još veća, jača i lepša no što je bila.

Neka se stoga iz naših grudi ne podigne nijedan uzdah, neka se niz vaša opaljena lica ne skotrlja nijedna suza žalosnica, već neka se iz vaših usta čuje samo čuje jedna čvrsta i odlučna reč: Borba do pobede i istrage neprijatelja, borba do vaskrsa Srbije i do oslobođenja celog srpskog i jugoslovenskog naroda.

Kao god sa verom u vaskrs Hrista spasitelja tako sa nadom u vaskrs Srbije, sa ubeđenjem da ćete junaci do poslednjeg daha istrajati na najtežim dužnostima koje nas očekuju u ponovnoj borbi, Ja vam junaci čestitam današnji svetli praznik Hristovog Vaskrsenja i pozdravljam:

Hristos voskrse moji dični junaci. Živela hrabra srpska vojska”.