SVI VI ŠTO MAŠTATE O SREĆI: Lik i glas ovog PEVAČA svi poznajete, ali znate li da je bio OSUĐEN NA SMRT? (VIDEO)

Milan Bata Timotić
Printscreen

Milan Timotić Bata, iako po obrazovanju pravnik, od malih nogu bio je pevač. Vežbao je glas na raznim koncertima i stekao veliku popularnost kao pevač operskih arija i narodnih pesama.

Malo je ljudi koji nisu bar jednom odgledali film “Maratonci trče počasni krug“, a još manje je onih koji kad god neko izgovori “svi vi” ne počnu da pevaju kultnu pesmu “Svi vi što maštate o sreći“. Ova legendarna pesma čuje se prilikom projekcija prvog ton filma u Đenkinom bioskopu, a otpevao je Milan Bata Timotić – pevač i pravnik koji je bio osuđen na smrt!

Dugo se mislilo da će mali Milan ostati nem jer, zbog šarlaha koji je kao dete preležao, nije mogao da govori. Međutim, progovorio je. I propevao. Završio je pravni fakultet, ali je njegova ljubav od malena bila muzika. Zato je pevao na raznim koncertima, vežbao svoj glas i davne 1927. godine snimio nekoliko ploča sa sevdalinkama.

Tokom drugog svetskog rata živeo je u Beogradu i radio u Operi, ali je napustio zemlju kao pristalica generala Draže Mihailovića. Posle rata, Timotić je u Jugoslaviji bio osuđen na smrt.

Srpski migranti u Americi su ga lepo prihvatili, a u Sjedinjenim Državama – iz kojih se nikada nije ni vratio – bio je pevačka zvezda kao i u domovini. Oženio se pijanistkinjom Džoan Kornel, koja je bila 20 godina mlađa.

Preminuo je 1988. godine, u Indijanapolicu, posle duge i teške bolesti. Nakon njegove smrti, Kornelova je izjavila kako su Bata i ona imali divan brak i da žali što se nisu ranije sreli.

Svi vi što maštate o sreći , vas vodi put u velik grad,
i niste prvi niti treći, o njoj mašta svak.

U gradu besprekidno teče tud život taj večito nov,
ujutro k’o u kasno veče tud isti čuješ zov.

Svi vi što maštate o sreći, vas vodi put u velik grad,
i niste prvi niti treći o njoj mašta svak.

Jer svako potajno se nada da nađe ostvarenje sna
al’ da l’ to znači i kraj jada – Bog to mili zna.