TAJNA BOEMSKOG BEOGRADA: Skadarlija je u istoriji samo jednom PROMENILA IME i tada se zvala OVAKO

Skadarlija
Wikipedia/Zoran Životić

Kroz burnu i promenljivu istoriju Beograda nije bilo neobično da ulice, pa i čitavi kvartovi menjaju imena, čak i po nekoliko puta. Ipak, Skadarlija tj. Skadarska ulica - najpoznatija boemska četvrt prestonice toga je bila iz nekog razloga pošteđena, a svoj naziv je promenila SAMO JEDNOM!

 

Prvo mesto na koje pomislite kada treba da ugostite strance u Beogradu i pokažite im svu čaroliju našeg grada? SKADARLIJA, naravno! Slavna boemska četvrt, sinonim za dobre restorane i kafane koje su očuvale stari duh, “svedok” bezbroj pijanih, veselih noći i “čarobni” kutak bez pogovora predstavlja dušu prestonice u koju se svi, domaći i stranci, rado vraćaju.

A šta se nekada nalazilo na mestu Skadarlije možete saznati KLIKOM OVDE!

Ugneždena između Dečanske i Ulice Đorđa Jovanovića, duga nepunih 600 metara, Skadarska ulica može da se pohvali boemskim stažom dugim vek i po jer su nakon 1869. godine ovde počele da niču brojne kafane jer ne Narodno pozorište otvoreno u blizini, pa je velikom broju glumaca i ostalih izvođača odjednom bio potreban smeštaj u blizini. A gde su umetnici, zna se, tu je i boemija i lumperajka do noći!

 

Ipak, ima Skadarlija i još nečim da se pohvali. Ona je verovatno jedina ulica u Beograd koja je svoje ime promenila tek jednom!

Skadarska ulica ucrtana je u plan Beograda 1854. godine. Iako je postojala još od 1720. ime je dobila 1872. i isto nosi sve do danas!

Jedini put kada se nije tako zvala bilo je za vreme austro-ugarske okupacije tokom Prvog svetskog rata. Tada joj je ime promenjeno u Ružinu ulicu, ali odmah posle oslobođenja, vraćen je stari naziv.

I Beograđani su ponovo u omiljene kafane mogli da idu u Skadarliju… i tako sve do današnjih dana!