Tajna dokumenta otkrivaju: Amerika je bila spremna da započne TREĆI SVETSKI RAT?!

Atomska bomba
Wikipedia

Američke vlasti su tokom Hladnog rata bile spremne da upotrebe nuklearno oružje, i to ne samo kako bi se smanjio vojni i industrijski potencijal SSSR već i radi masovnog ubistva sovjetskih građana, navodi se u članku lista "Njujork tajms", a prenosi Sputnjik.

 

Novinari tog američkog lista imali su uvid u ranije tajne dokumente, koji su prvi put otkriveni u Nacionalnom arhivu SAD. U materijalima iz 1959. godine postoji spisak ciljeva koje je Vašington bio spreman da gađa nuklearnim oružjem, a koji su se nalazili u SSSR, jednom broju zemalja Istočne Evrope i Kini.

Na primer, američka vojska je u Moskvi izdvojila 179 ciljeva, koji su bili predviđeni za “sistematsko uništavanje” nuklearnim oružjem u slučaju rata, u Sankt Peterburgu – 145, u Istočnoj Evropi – 91. Mnogi od ovih objekata bili su industrijski kompleksi i vladine zgrade. Među ciljevima u svakom gradu nalazi se i “stanovništvo”, navodi Sputnjik.

– To zaista iznenaduje – videti da su kao mete birani centri gde je koncentrisano stanovništvo – citira list naučnog saradnika Univerziteta “Džordž Vašington” Vilijama Bura, koji je 2006. godine u Nacionalni arhiv SAD i poslao zahtev za dobijanje ovih dokumenata.

Kako je naveo Bur, u dokumentima nema detaljnog opisa objekata ni njihovih tačnih adresa, ove informacije su i dalje tajna.

“Njujork tajms” dodaje da se radi o planu koji je bio pripremljen pre vremena interkontinentalnih raketa koje se lansiraju sa podmornica. U to vreme su za dostavu nuklearnog oružja najviše korišćeni bombarderi.

List takode navodi podatke po kojima su Sjedinjene Države u velikoj meri bile ispred SSSR – raspolagale su 10 puta većim nuklearnim arsenalom i pokušavale da svog neprijatelja okruže što većim brojem baza sa bombarderima.