TAJNA ISPOVEST princeze Dajane otkriva JEZIVU ISTINU o njenom venčanju: “Osećala sam se kao jagnje koje vode na klanje”

Princeza Dajana
Wikipedia

Niko nije mogao ni da sanja u kakvom stanju je bila Lejdi Dajna samo nekoliko nedelja posle venčanja, koje je preko televizijskih prijamnika pratilo 750 miliona gledalaca.

 

Nedavno objavljeni transkripti audio snimaka koje je Dajna slala Endrjuu Mortonu, autoru njene biografije “Diana: Her True Story”, otkrivaju datalje o njenom venčanju i braku sa princom Čarlesom i njegovoj aferi sa Kamilom Parker Bouls, piše Dejli mejl.

Dajana je odlučila da ispriča svoju priču, a Mortonu je snimke slala preko posrednika. Jedini njen uslov je bio da se ne sazna da je ona odavala ikakve informacije.

Venčali smo se u sredu. U ponedeljak (27. jula 1981.) smo bili na poslednjoj probi i već tada sve kamere su bile uperene u nas. Shvatila sam kako će izgledati moja svadba. Isplakala sam se. Slomila sam se zbog raznih stvari. Čak je i priča sa Kamilom postala aktuelna tokom naše veridbe. Očajnički sam pokušavala zrelo da se odnosim prema celoj situaciji, ali nisam imala nikakvih temelja za tako nešto i nisam ni sa kim mogla o tome da pričam – rekla je Dajna i prisetila se da su ona i Čarls bili jako umorni na dan venčanja.

On joj je veče pre “velikog dana” poslao prsten i poruku.

– Jako sam ponosan na tebe. Kada sutra dođeš u crkvu, ja ću te čekati pred oltarom. Samo ih sve gledaj u oči i ‘sredi ih’ – pisalo je u njoj.

 

Dajna je noć pre svadbe imala jednu od gorih “bulimičnih epizoda”.

– Pojela sam sve što sam mogla da pronađem. Niko nije razumeo šta se događa. Sve je bilo obavijeno velom tajne. To veče bilo mi je loše, a to je bio i pokazatelj stvari koje slede – ispričala je ona.

Uoči same svadbe bila je jako mirna.

– Bila sam jako, jako mirna, smrtno mirna. Osećala sam se kao jagnje koje vode na klanje. Nisam mogla ništa da uradim. Uoči venčanja provela sam svoju poslednju noć slobode sa sestrom Džejn u Klarens Hausu – poverila se Mortonu.

Prisetila se da je, dok je koračala prema oltaru, pogledom tražila Kamilu, jer je znala da je tu negde.

– Sećam se da sam bila toliko zaljubljena u svog budućeg supruga da nisam mogla da skrenem pogled sa nega. Zaista sam mislila da sam najsrećnija devojka na svetu. On će se brinuti o meni do kraja života. Eto, jako sam pogrešila sa tom pretpostavkom – prisetila se.

Diana je tokom poziranja nakon venčanja shvatila i da je pred njom velika uloga, ali nije znala što će morati da radi i zbog toga ju je hvatala panika.

Nikada nisam zaista pokušala da otkažem venčanje, ali najgori trenutak je došao kada smo došli u Broudlands, gde smo proveli prvi deo našeg medenog meseca. Mislila sam da sam samo loše volje i imala sam veliku nadu u sebi, koja je nestala kroz dan ili dva. Tokom prvog dela medenog meseca, Čarls je sve vreme čitao knjige koje smo onda morali tokom ručka da analiziramo. U drugom delu medenog meseca, koji smo proveli na jahti, svako veče smo morali da zabavljamo sve najvažnije ljude u zemlji. Uopšte nismo imali vremena za sebe i jako teško sam to prihvatala – ispričala je Dajana.

Tada je imala najveće probleme sa bulimijom. Prejedala se i dve sekunde kasnije povraćala. Zbog toga je imala problema sa emocijama, pa je skoro ceo medeni mesec provela u suzama.

Posle medenog meseca, Dajna je postala opsednuta Kamilom, koju je sanjala skoro svako veče. Čarls joj je doveo i psihijatra, ali on nije mogao da joj pomogne, pa joj je stalno bivalo sve gore i gore.

– Problem je bilo to što su svi mislili da ću da se naviknem da sam Princeza od Velsa

 

preko noći. Sa mnom su se vi ponašali kao da sam od stakla, ali sam se ja i dalje prema svima ponašala isto – rekla je ona prisećajući se da je njenom suprugu majka uvek bila bila na prvom mestu, pa onda baka, a tek na kraju ona.

Morali su da joj objasne da je to normalno, jer, glupe li pomisli, “ja sam uvek mislila da čoveku supruga mora da bude na prvom mestu, pa tek onda svi ostali”, ispovedala se Dajna.

– Tada sam i smršala najviše u životu, pa su ljudi počeli da komentarišu moj izgled. Bila sam toliko depresivna da sam pokušala da presečem vene – priznala je princeza Mortonu.

Vratila se u London gde je nekoliko psihoanalitičara i psihijatara pokušalo da joj pomogne, pa su ju stavili na terapiju valijumom i, kako je rekla, “svim ostalim”.

Na kraju je, ipak, sama Dajna rekla lekarima da joj ne trebaju lekovi već samo vreme da se navikne na svoju novu ulogu. Situacija joj se, međutim, naglo poboljšala kada je u oktobru saznala da je trudna. 

Zbog bulimije i stalnih obaveza, trudnoću je jako teško podnosila. Zbog svega toga, kraljevska porodica je gledala na nju kao na problem pa su svi komentarisali “jadan Čarls”.

Dajana je još otkrila i da, nekoliko godina nakon venčanja sa princom Čarlsom, nije razgovarala sa svojom majkom pošto se osećala kao da ju je izdala tokom venčanja.

– Stalno je plakala i govorila da ne može da se nosi sa pritiskom. Ja sam ipak mislila da sam ja bila ta koja je pod pritiskom, pošto sam se ja udavala. Strašno me je izneverila – otkrila je princeza Dajna.