Tajna jedne slike: MINHENSKA LJUBAV PAJE JOVANOVIĆA, žena koju nikada nije zaboravio

Paja Jovanović
Beoinfo/Wikipedia/Kolaž

Za više od sto godina postojanja jedna slika Paje Jovanovića, po mnogima najlepši akt koji je umetnik ikada uradio, prikazano je samo tri puta u javnosti. Tek nedavno sa sigurnošću je otkriveno ko je žena kojom je srpski slikar bio toliko opsednut.

 

Muzej grada Beograda ovog leta je ekskluzivni domaćin slike “Akt pred ogledalom” (“Gola Berta”), koja je po prvi put izložena u Muzeju Paje Jovanovića.

Ovaj izvanredni akt, nastao između 1895. i 1896. godine, možda je i najbolji koji je umetnik ikada naslikao. Zahvaljujući ljubaznosti vlasnika, biće izložen do 22. septembra u Muzeju Paje Jovanovića.

Zahvaljujući rukopisu memoara koji se čuva u Legatu Paje Jovanovića, tokom istraživanja njegovog života kustoskinja Danijela Vanušić uspela je da otkrije ko je žena na slici.

Ovo je želja svakog istraživača, da bude u prilici da otkrije nešto potpuno novo i nepoznato. Od svih sačuvanih primera Memoara Paje Jovanovića, umetnik je u Legatu ostavio jedinstvene beleške, napisane na nepovezanim blok listovima, u kojima pominje svoju veliku minhensku ljubav – Bertu, a svi podaci do kojih smo došli uklopili su se 2009, kada je slika prvi put izložena u Beogradu. Tada je postalo jasno da uživamo ne samo u izuzetnom aktu Paje Jovanovića, već smo svedoci i jedne epizode iz privatnog umetnikovog života – ističe Danijela Vanušić.

“Gola Berta pred ogledalom” je prvi ženski akt i prvi naslikani intimni doživljaj žene slavnog srpskog umetnika. O njemu, ali i fascinaciji lepom Bertom u koju je bio zaljubljen, Jovanović je pisao u sojim memoarima.

– Sva energija mi se utrošila u tim svakodnevnim hrvanju i gimnastičkom nadmetanju s njom; u kojim je čas ona podlegala čas ja – zabeležio je.

Ovo delo je i posle smrti umetnika ostalo privatno. Za više od sto godina svog postojanja samo je tri puta prikazano u javnosti. Svi koji ga vide mogu, bar na trenutak, da zavire u intimni svet mladog i zaljubljenog Paje Jovanovića.  

Akt pred ogledalom biće izložen u Muzeju Paje Jovanovića do 22. septembra. Svi zainteresovani mogu da je pogledaju u radno vreme muzeja,  četvrtkom od 10 do 18 časova, subotom od 12 do 20 časova i nedeljom od 10 do 14 časova, u Ulici kralja Milana 21.loading...