Tajna legendarne fotografije: Potresna priča sveštenika KOJI SE ZAPALIO kako bi zaustavio nepravdu

Budistički monah
Wikipedia/SenseiSam

Godine 1963. 11. juna, budistički monah komplikovanog imena Trič Kuang Đuc (Thích Quảng Đức) iz Južnog Vijetnama polio je sebe benzinom i zapalio se na sred prometne raskrsnice u Sajgonu (današnjem Ho Ši Minu) kako bi protestovao protiv politike ugnjetavanja njegove sabraće. Fotografija zapaljenog sveštenika obišla je svet brzinom munje i naterala sve da obrate pažnju na ono što se dešava u ovoj državi.


Kuang Đuc je odrastao u Južnom Vijetnamu u ranim godinama 20. veka. Sa 7 je otišao od kuće da izučava budizam, a sa 15 je položio zavete i postao monah. Kao pustinjak je živeo 3 godine, piše portal Allday.com.

Nakon povratka sa iskušeništva, Kuang je godinama putovao po Vijetnamu propovedajući budistička učenja.

Tokom ’50-ih godina sa Vijetnamskim ratom između Severa i Juga koji je postajao sve oštriji, Kuang je svedočio ugnjetavanju svoje sabraće po nalogu predsednika Ngo Dinh Diema koji je počeo da favorizuje katoličku manjinu. Sa sve učestalijim pljačkama, granatiranjima i rušenjima budističkih hramova na koje je vlada ćutala, nezadovoljstvo budista Južnog Vijetnama je raslo. 

Čin koji je naterao svet da stane

Više priče o tome kako su nastale neke od najpoznatijih istorijskih fotografija, ko su bili njihovi autori, a ko akteri, možete pročitati ovde.

Stvari su došle do vrhunca nakon pucnjave u maju 1963, kada je ubijeno devet nenaoružanih budističkih civila, što je dovelo do daljeh protesta i poziva za versku ravnopravnost, koju je vlada ignorisala.

Juna 1963. godine Đuc je sa protestantima stigao u tadašnji Sajgon. Uprkos ponudi mlađeg monaha da zauzme njegovo mesto, Đuc je sproveo svoj plan da se ubije u znak protesta. Nekoliko blokova jugozapadno od predsedničke palate ispred ambasade Kambodže, na sebe je prolio benzin i zapalio šibicu. Plamen je zahvatio odoru i meso, a očevici su uglavnom zapanjeni stajali u tišini. Posle oko 10 minuta, Đucovo telo je potpuno spaljeno.

Događaju je prisustvovao američki novinar Malkom Brauni. Reč je bila o već iskusnom novinaru Asošijeted presa koji je iskoristio trenutak i napravio fotografiju koja će u rekordnom roku obići svet i iste godine mu doneti Nagradu za najbolju fotografiju na svetu, kao i Pulicera.

Primer koji su pratili i drugi monasi

Poslije njegove smrti Đucovo telo je još jednom kremirano, ali njegovo srce je ostalo nedirnuto što je pojačalo izgradnju njegovog kulta u narodu. Čin ovog monaha je uticao da dođe do internacionalnog pritiska na predsednika Južnog Vijetnama koji je bio primoran da započne reforme s namerom da umiri budiste.

Obećane reforme su se međutim sprovodile sporo, ili nikako, što je dovelo do novih protesta. Još pet monaha se spalilo sledeći Đucov primer. Na kraju je Diem smenjen i ubijen u vojnom udaru krajem iste godine.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!