Tajna legendarne fotografije: Tužna sudbina devojke koja je počinila ‘NAJLEPŠE SAMOUBISTVO’ u istoriji

Evelin MekHejl
Youtube screenshot

Stotine ljudi okupilo se tog prohladnog majskog jutra 1947. godine da vidi telo Evelin MekHejl, nesrećne devojke koja je skočila sa 86. sprata Empajer Stejt Bildinga. Student fotografije Robert Vajls, samo četiri minuta posle smrti "uspavane lepotice" kako su Evelin već počeli da zovu, dobio je fotografiju koja će mu zauvek promeniti život.

 

U 10:40, 1. maja 1947. godine policajac Džon Morisej je bio na svojoj dužnosti regulisanja saobraćaja na uglu 34. ulice i 5. avenije. Bio je to po svemu običan dan u američkom gradu svetlosti – Njujorku, i ništa nije nagoveštavalo da će se uskoro dogoditi nešto što će mu se zauvek urezati u sećanje.

A onda je do njega dolepršala bela marama… Pomislio je kako mora da je pala sa nekog od viših spratova Empajer Stejt Bildinga i skoro u istom trenutku začuo prasak. Video je ljude kako panično trče ka 33. ulici. Svi su pokazivali u nešto što je očigledno ležalo na haubi skoro uništenog automobila.

Tu je ležalo telo nepoznate devojke koja se očigledno bacila sa Empajer Stejt Bildinga koji se iznad okupljenih uzdizao, veliki i preteći. Morisej to tada nije znao, ali bila je to Evelin MekHejl, 23-godišnja knjigovođa iz Vašingtona koja je već nekoliko godina živela u Njujorku i koja će zahvaljujući jednoj fotografiji uskoro postati svetski poznata kao “uspavana lepotica”, devojka koja je izvršila najlepše samoubistvo u istoriji.

Koliko je lepa i kako izgleda “kao da spava”…

Od siline udarca krov automobila je potpuno ulegao, a stakla od prozora razletela su se svuda unaokolo. Vozač limuzine je bio u obližnjoj radnji i sreća je želela da tako izbegne ozbiljne povrede ili čak i smrt.

U tom trenutku Džon se suviše usredsredio na proceduru i ono što sada treba da uradi da bi primetio neupadljivog mladića sa fotoaparatom. Student fotografije Robert Vajls, samo četiri minuta posle smrti Evelin MekHejl, dobio je fotografiju koja će mu zauvek promeniti život.

Kada je priča osvanula u Lajfu ovo je već bilo proglašeno “najlepšim samoubistvom”, a pored fotografije je pisalo: “Na dnu Empajer Stejt Bildinga telo Evelin MekHejl počiva mirno na grotekstnom odru, njeno padajuće telo udarilo je u vrh automobila”.

Nikada nije otkriven tačan razlog zbog koga je ova lepotica rešila da sebi oduzme život na tako jeziv način. Zna se da je samo nekoliko sati pre sudbonosnog skoka Evelin bila je na proslavi 24. rođendana svog verenika. Kada je završila posetu, ušla je u voz i otputovala do zgrade sa koje je počinila samoubistvo.

Na vidikovcu 86. sprata Empajer Stejt Bildinga, detektivi su pronašli njen sivi kaput uredno složen pored zida, novčanik sa nekoliko dolara, neseser za šminku u kome su bile porodične fotografije i crno blokče u kome je bilo zapisano: “Ne želim da bilo ko iz moje familije vidi bilo koji deo moga tela. Da li možete da uništite moje telo kremacijom? Molim vas obavestite moju familiju da ne želim nikakvu sahranu i sve sto ide uz nju. Recite mom ocu da imam toliko puno sličnosti sa mojom majkom.”

U blokčiću je još bilo i ovo: “Njemu je mnogo bolje bez mene…Ja ne bih bila dobra žena nikome”, ali su ove reči, koje su se očigledno odnosile na njenog verenika, bila precrtane, piše Tajm.

Telo Evelin MekHejl je identifikovala sestra Helen Bronson. Njena poslednja želja je ispoštovana i telo je kremirano.

Evelin nije želela ni žaljenje ni sećanje, ali nije otišla tiho. Prizor njenog savršenog tela, nenaruženog padom, postao je jedna od najpoznatijih fotografija 20. veka. Postala inspiracija za hiljade umetnika koji je se i danas sećaju.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!