TAJNA SRPSKIH MASONA: Da li ste znali da su i ove istorijske ličnosti bile SLOBODNI ZIDARI?

Masoni u Srbiji
Wikipedia/Dnevno.rs/Kolaž

Uprkos tome što postoje već vekovima, delatnost slobodnih zidara je i danas obavijena velom misterije. Ovo doprinosi mnogobrojnim mitovima i legendama koje se pletu oko masona i stvaraju sliku o tajnom društvu čiji članovi "vladaju svetom". Ipak, neoboriva istina je da su "masoni među nama" i da su njihovi članovi decenijama bili neki od najistaknutijih ličnosti iz srpske istorije.

Prva „Majka Velika Loža“ svih slobodnih zidara sveta – Velika Loža Engleske, osnovana je 1717. u Londonu. Veruje se da nije mnogo prošlo pre nego što je ideja o masonima stigla i do naših prostora, ali je istina da o tome nema pouzdane arhivske građe.

Smatra se da je prva slobodnozidarska loža postojala u Beogradu krajem 18. veka i da je verovatno radila na turskom jeziku, ali da su članovi bili i Srbi i Turci.

Od tada pa sve do današnjih dana, masoni su u Srbiji učestvovali su svim važnijim društveno-političkim događajima, a često su ih i inicirali. Oni su predstavljali elitu u mnogim sferama života i skoro da nije bilo značajnije istorijske ličnosti koja nije bila pripadnik bratstva.

Predstavljamo vam neke od najpoznatijih Srba koji su bili masoni, a prema spisku koji postoji na sajtu Velike masonske lože Srbije.

Vuk Stefanović Karadžić

Vuk Karadžić
Dnevno.rs/Kolaž

Ovaj veliki reformator jezika i pisac prvog rečnika srpskog jezika, takođe je učestvovao u Prvom srpskom ustanku i bio jedan od naučenijih ljudi tog vremena. Vukovim reformama u srpski jezik je uveden fonetski pravopis, a srpski jezik je potisnuo slavenosrpski jezik koji je u to vreme bio jezik obrazovanih ljudi.

ŽENU, DECU I PSA TREBA BITI I HRANITI: Izreke koje je ZAPISAO VUK KARADŽIĆ, a koje danas ZGRAŽAVAJU normalan svet

Dositej Obradović

Dositej Obradović
Wikipedia

Dositeju Obradović bio je srpski prosvetitelj i reformator. Školovao se za kaluđera, ali je napustio taj poziv i krenuo na putovanja po celoj Evropi, gde je primio ideje evropskog prosvetiteljstva i racionalizma. Dositej je bio prvi popečitelj (ministar) prosvete u Srbiji. Njegovi ostaci počivaju u Beogradu, na ulazu u Sabornu crkvu.

Petar II Petrović Njegoš

Njegoš
Wikipedia/Kolaž

Petar II Petrović Njegoš bio je jedan od najvećih srpskih i crnogorskih pesnika, vladar Crne Gore, vladika i mason. Njegoš se smatra jednim od najvećih crnogorskih pesnika. Njegovo najuticajnije pesničko delo je „Gorski vijenac”, objavljeno 1847. godine.

Kako smo POGAZILI ZAVET VELIKOG VLADIKE: Pet grobova za Petra Petrovića Njegoša

Kralj Petar I Karađorđević

Kralj Petar
Wikipedia

Pouzdano se zna da je kralj Petar I Karađorđević bio iniciran tokom svog boravka u Francuskoj pod imenom Petar Mrkonjić, koje je koristio i u hercegovačkom ustanku 1875. godine. Reč je o jednom od najvoljenijih srpskih vladara, a poznat je i po uvođenju demokratije u Srbiji u po svojoj liberalnoj politici.

PRAVNIČKA ANEGDOTA: Kralj Petar Prvi je IZGUBIO parnicu, a ono što je onda uradio SUDIJI prepričava se i dan-danas!

Živojin Mišić

Živojin Mišić
Wikipedia/Kolaž

Živojin Mišić je bio veliki srpski vojvoda. Učestvovao je u svim srpskim ratovima od 1876. do 1918. Neposredno je komandovao srpskom Prvom armijom u Kolubarskoj bici, a prilikom proboja Solunskog fronta je bio načelnik Vrhovne komande. Njegov vojni manevar koji je Srbiji doneo neverovatnu pobedu u bici na Kolubari i danas se uči u vojnim školama širom sveta.

BRANIO OČEVU I SRPSKU ČAST: Sina Živojina Mišića streljali su Nemci… U času smrti izgovorio je ovu NEVEROVATNU REČENICU

Đorđe Vajfert

Đorđe Vajfert
Wikipedia

Najupečatljiviji i najprepoznatljiviji slobodni zidar Srbije svakako je bio Đorđe Vajfert, srpski industrijalac nemačkog porekla i guverner Narodne banke. On je 9. maja 1912. godine uzdignut na 33. stepen i bio je prvi Veliki majstor Velike Lože Srba, Hrvata i Slovenaca – „Jugoslavija”. Za vreme njega, u Beogradu je održan Svetskom kongresu masona 1926. godine.

NEMAC, NAJPOZNATIJI MASON SRBIJE: Anegdotu iz života ĐORĐA VAJFERTA i danas prepričavaju istoričari širom zemlje

Ivo Andrić

Wikipedia/Stevan Kragujević

Ivo Andrić bio je srpski književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine za roman Na Drini ćuprija. Novac dobijen od Nobelove nagrade 1961. godine u potpunosti je poklonio za razvoj bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini.

Vest da je dobio Nobela IVO ANDRIĆ primio je telefonom i na to odgovorio samo JEDNOM REČENICOM

Još neki istaknuti masoni: Stevan Stojanović Mokranjac, Stevan Sremac, Jovan Jovanović Zmaj, Slobodan Jovanović, Jovan Dučić Mahajlo Pupin, Laza Paču, Borislav Pekić…