TAJNA UKLETOG OSTRVA: Hiljadu okorelih kriminalaca čuvalo je samo more, a onda su stvari pošle po zlu

t
[email protected]

Tarutao je jedno od najlepših ostrva Tajlanda, ali bele peščane plaže i razgranata prašuma nekada su bili dom okorelih kriminalaca. Ovih dana je najpoznatije kao popularno turističko odredište i jedno od retkih ostrva Tajlanda koje nije urbanizovano jer je deo nacionalnog parka Ko Tarutao.

 

Krajem tridesetih godina prošlog veka tajlandska uprava za zatvore počela je da traži mesto za zatvorsku koloniju kako bi se rešila viška zatvorenika po Bangkoku, piše BBC.

Odluka je pala na Tarutao, četrdesetak kilometara udaljen od obale jugozapadnog Tajlanda. Tako je Tarutao postao novi dom najgorih kriminalaca.

Državnim službenicima svidelo se i to što je ostrvo toliko udaljeno od obale da je jako teško pobeći.

 

Već 1939. godine ostrvo je bilo dom hiljadu okorelih kriminalaca i političkih zatvorenika. Živeli su u malim straćarama razbacanim po šumi, a jedini čuvar im je bilo okolno more.

Početkom japanske invazije na Tajland 1941. godine, država je prestala da šalje hranu i lekove sa kopna, a zatvorenici i njihovi čuvari okrenuli su se gusarstvu kako bi preživeli.

 

Malajski moreuz postao je pravi divlji zapad, a brodovi koji su prevozili terete do tadašnje britanske kolonije Malezije redovno su pljačkani.

U samo pet godina je situacija postala toliko očajna da su Britanci poslali vojsku kako bi pohvatali zatvorenike i vratili red. 1948. godine je Tarutao praktično napušten, a takvo stanje se održalo sve do 1974. godine kada je osnovan nacionalni park Ko Tarutao.

 

Ostaci zatvorske kolonije i danas su vidljivi, a zatvor na istočnoj obali ostrva povezan je putem sa pristaništem. Turisti najčešće koriste iznajmljene bicikle za obilazak ostrva, a na raspolaganju su im i mali muzej koji opisuje čitavu istoriju otoka.loading...